X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Furnizorii de servicii de comunicații mobile obțin mai puține venituri

23 noi. 2017,, 12:20   Economie
2505 0

Furnizorii de servicii de comunicații mobile obțin mai puține venituri de pe piața de telefonie mobilă din Moldova, relatează NOI.md.

Acest fapt a fost comunicat de către Agenția Națională de Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), menționînd că timp de 9 luni ale anului 2017, în comparație cu perioada similară a anului trecut, volumul total al veniturilor celor trei furnizori de servicii de comunicații mobile (Orange Moldova, Moldcell și Moldtelecom – Unite) a scăzut cu peste 120,2 milioane de lei sau cu -4,6la sută și a însumat peste 2 miliarde 519,4 milioane de lei.

Potrivit datelor ANRCETI, scăderea veniturilor pe piața de telefonie mobilă a condus la diminuarea venitului mediu lunar per utilizator (ARPU) cu 4,4 lei (-5,7 la sută), acest indicator alcătuind 74,7 lei. Orange Moldova a înregistrat un ARPU de 80,6 lei, Moldtelecom – de 72,8 lei și Moldcell – de 64,8 lei.

Experții menționează că diminuarea veniturilor pe această piață este cauzată de trei factori principali. Primul – vizează schimbarea preferințelor de consum al utilizatorilor de telefonie mobilă care în ultimii ani utilizează tot mai larg serviciile alternative de comunicare (servicii OTT - Skype, Viber, etc.) pentru convorbiri telefonice și schimburi de mesaje, factor care a condus la scăderea semnificativă a traficului internațional, respectiv și a veniturilor din acest serviciu.

Al doilea factor ține de micșorarea veniturilor din serviciile de interconectare a rețelelor furnizorilor naționali în urma diminuării, conform reglementărilor ANRCETI, a prețului maxim ce poate fi perceput de furnizori pentru terminarea apelurilor naționale în rețeaua proprie de telefonie mobilă, preț care în anul 2017 a fost redus cu circa 30 la sută.


Al treilea factor vizează saturația pieței de telefonie mobilă, tendință care se face tot mai simțită în ultimii ani.

Potrivit datelor ANRCETI, în ianuarie-septembrie 2017 cota de piață a celor trei furnizori de servicii de telefonie mobilă,în funcţie de veniturile obținute, nu au suferit schimbări esențiale. La finalul lunii septembrie , Orange Moldova deținea o cotă de piață de 64,6 la sută, Moldcell – de 30,9 la sută şi Moldtelecom – de 4,5 la sută.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?