X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

O cercetare arată de ce trebuie să vorbim des cu bebelușii

23 noi. 2017,, 03:30   Ştiinţă şi IT
3287 0

Bebelușii învață înțelesul cuvintelor, înainte de a le utiliza.

Bebelușii încep să învețe cuvinte și să înțeleagă sensul acestora cu mult timp înainte de a începe să vorbească, potrivit cercetătorilor americani, care afirmă că au descoperit motivele aflate în spatele acestui proces cognitiv.

„E ceva deosebit de interesant, noi am descoperit dovezi ale faptului că pentru bebeluși, pînă și primele lor cuvinte nu reprezintă ‘insule’ izolate: chiar și cu un vocabular foarte mic ei par să dețină o înțelegere a faptului că anumite cuvinte și concepte sînt mai ‘asemănătoare’ decît altele. Tratați-vă bebelușul ca pe un partener de conversație real. Chiar și bebelușii foarte mici ascultă și învață semnificația cuvintelor și despre lumea din jurul lor înainte să înceapă să vorbească, iar persoanele care au grijă de ei contribuie la acest proces”, a explicat Elika Bergelson. Deși încă mai au mult de învățat înainte de a demonstra un nivel de înțelegere asemănător copiilor și adulților, bebelușii ne prezintă o nouă perspectivă asupra felului în care acele cuvinte timpurii și concepte sînt organizate”, a adăugat cercetătoarea americană”, a declarat Elika Bergelson de la Universitatea Duke din Durham, Carolina de Nord, citată de Agerpres.

Bebelușii, sugerează autorii studiului, „ar putea ști suficient despre înțelesul unui cuvînt pentru a-l spune separat de un referent neasociat, dar nu și de cel asociat. Poate că bebelușii știu că ‘mașina’ nu se referă la suc, dar nu știu dacă pietonul face parte din categoria cuvîntului ‘mașină’ „, a adăugat ea.

Învățarea cuvintelor necesită realizarea unor conexiuni între vorbire și lumea din jur și o înțelegere a felului în care cuvintele se corelează între ele.


Echipa coordonată de Elika Bergelson a studiat mai mulți bebeluși în vîrstă de șase luni pentru a vedea dacă ei recunosc aceste conexiuni sau dacă recunosc doar cuvinte izolate.

Folosind tehnici de monitorizare a ochiului, cercetătorii americani au descoperit că bebelușii privesc considerabil mai mult spre fotografiile obiectelor numite („mașină” de exemplu) atunci cînd acestea făceau pereche cu obiecte neasociate lor (precum o imagine cu o mașină și o imagine a unei sticle cu suc) față de cazul în care obiectele erau însoțite de obiecte asociate (precum imaginea unei mașini și imaginea unui pieton).

Folosind înregistrări video, cercetătorii au observat de asemenea că bebelușii au învățat să recunoască mai bine diverse cuvinte atunci cînd puteau să vadă obiecte în momentul folosirii cuvintelor (de exemplu, atunci cînd li se spunea „uite Lingura ta”, în timp ce lingura le era arătată).

Frecvența cu care un cuvînt este folosit în prezența unui obiect pare să aibă un impact mai mare asupra dezvoltării procesului de înțelegere a cuvintelor decît persoana care rostește acele cuvinte, potrivit unui studiu publicat pe 20 noiembrie în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Bebelușii sînt fascinați și de tablourile lui Piet Mondrian. Anul acesta, în luna iulie, opt bebeluși au fost invitați în Olanda să admire marți mai multe tablouri semnate de Piet Mondrian, iar culorile acestor opere de artă par să îi fascineze…

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?