Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Mai mulți elevi pregătiți pentru carierele secolului 21

22 noi. 2017,, 17:00   Ştiinţă şi IT
2775 0

Programul de studiere a roboticii “Roboclub” se extinde pînă la 112 instituții educaționale, astfel un număr tot mai mare de copii și tineri vor fi implicați în activități de instruire dedicate dezvoltării creativității, gîndirii critice și capacitații de inovare.

În cadrul unei ceremoniei, care a avut loc în data de 22 noiembrie 2017, 36 de instituții educaționale din Republica Moldova au aderat la programul național de studiere a Roboticii și au primit seturi de robotică LEGO MINDSTORMS EV3.

Totodată, alte 40 de școli, membre active a rețelei de robotică, care au demonstrat rezultate bune în implementarea programului “Roboclub”, au primit echipamente digitale noi: seturi de robotică pentru clasele primare LEGO WEDO și Makeblock, precum și echipamente de fabricație digitală - Imprimante cu scanere 3D.

La eveniment au fost prezenți circa 150 de reprezentanți ai instituțiilor vizate. Profesorii și elevii cu experiență în programul “Roboclub” au demonstrat echipamentele în acțiune. Programul “Roboclub” este implementat cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC.

Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării: „Evenimentul la care asistăm este unul remarcabil, robotica face parte din acele specializări pe care o societate modernă nu le poate omite. Acest proiect Roboclub vine să suplinească încă o misiune extraordinară a noastră comună a celor care se ocupă de educația noii generații și a partenerilor noștri de dezvoltare de a ne apropia de realitățile secolului XXI. Iar aceste realități ne relevă că elevii care absolvă în această perioadă instituțiile de învățămînt secundar nu pot fi străini de cele mai elementare cunoștințe de robotică, iar dacă ele sînt și aprofundate, acest lucru nu aduce decît beneficii atît elevilor, cît și societății noastre în dezvoltare continuă.”


Karen R. Hilliard, Șefa Misiunii USAID în Moldova: „Cred că toți copiii din Republica Moldova merită să aibă acces la tehnologii și echipamente digitale moderne în școli, pentru a beneficia de o educație mai bună. Deja astăzi orice carieră de succes necesită abilități STEM (Științe, Tehnologie, Inginerie, Matematică). La orele de robotică elevii își dezvoltă logica, creativitatea și spiritul de echipă, aplică într-un mod practic și interactiv concepte științifice și inginerești.”

Irina Străjescu, președintele Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC): „Ne bucurăm mult că programul se extinde. Rezultatele sînt cu adevărat remarcabile. Angajatorii de azi duc lipsă de cadre pregătite profesionist, de aceea este crucial de important să investim astăzi în copiii noștri, astfel încît ei să cunoască ce înseamnă telhnologii noi. Programul Roboclub este un exemplu bun de echilibru între dorință și posibilitate.”

Astăzi rețeaua programului de robotică include 112 licee, gimnazii, colegii, școli profesional tehnice și universități din toată țara. Prin intermediul programelor inovatoare desfășurate în cadrul instituțiilor, tinerii vor avea oportunități de dezvoltare în domeniile tehnologice moderne. Extinderea programului va permite includerea mai multor grupuri de vîrstă în activități de învățare avansate, combinînd tehnologia, ingineria și artele în sala de clasă. Astfel va fi educată o generație capabilă să identifice soluții creative prin colaborare eficientă în echipă.

Programul “Roboclub” a fost lansat în 2014, cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională și a Ministerului Educației, ca un program pilot în 6 școli.

În prezent, programul este implementat în 76 instituții educaționale și 13 biblioteci din țară. În această perioadă, 150 de profesori au fost instruiți să predea robotică, peste 5000 de copii au beneficiat deja de aceste cursuri. Valoare totală a investițiilor USAID și a Guvernului Suediei în programul Roboclub se ridică la jumătate de milion de dolari, beneficiind de o contribuție substanțială a partenerilor locali, inclusiv Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a comunităților locale și a partenerilor privați, de peste 165 de mii de dolari.

Proiectul de Competitivitate din Moldova susține dezvoltarea Educației STEM (Științe, Tehnologie, Inginerie, Matematică) în Republica Moldova, care crește interesul pentru domeniile tehnice și inginerești. Mai mult, acesta contribuie la formarea forței de muncă corespunzătoare cerințelor secolului 21, prin urmare, oferind multiple posibilități de angajare în orice industrie. Cu sprijinul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, sînt desfășurate programe educaționale pentru copii și tineret, printre care „Roboclub” și „FIRST Lego League”, „Coder Dojo”, „GirlsGoIT”, etc., care au drept scop familiarizarea copiilor cu deprinderi necesare pentru o carierele secolului 21.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?