Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Expert-Grup: Moldova pierde pînă la 13% din PIB, din cauza corupției

22 noi. 2017,, 16:41   Economie
2437 1

Anual, Moldova pierde de la 8% pînă la 13% din PIB, din cauza corupției, consideră Dumitru Budianschi, director de program al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”.

În studiul său, expertul a menționat că "în termeni monetari, valoarea pierderilor este de la 11,8 pînă la 17,7 miliarde lei începînd cu 2016, ceea ce depășește toate cheltuielile guvernamentale pentru suportul acordat pensionarilor și plata prestațiilor de protecție socială"

Potrivit părerii expertului, "nivelul de corupție este cel mai ridicat la implementarea cheltuielilor bugetare. În fiecare an, pierderile din cauza corupției la executarea bugetului public sînt echivalente cu jumătate din pensiile plătite. De exemplu, pierderile cauzate de corupție, doar în domeniul achizițiilor publice, sînt estimate la 20-30%".

"Corupția este un fenomen extrem de dificil de lichidat. Combaterea eficientă a fenomenului este posibilă numai prin crearea unor instituții de profil de stat puternice. Problema este agravată însă și de faptul că clasa politică este responsabilă de formarea acestora. În plus, corupția ar fi fost imposibilă fără participarea largă a oamenilor obișnuiți și a businessmenilor. Deseori dorința de a obține un beneficiu imediat decide rezultatul în favoarea unei tranzacții necinstite", consideră expertul.

El propune pentru lupta cu corupția "înăsprirea sancțiunilor pentru corupție, inclusiv stabilirea interdicției pentru totdeauna de a ocupa funcții în sectorul public, reformarea sistemului de salarizare în sectorul de stat, pentru a oferi salarii care să poată concura cu sectorul privat, precum și pentru a crește transparența activităților partidelor politice".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?