X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Copiii aflați în conflict cu legea ar putea ajunge în centre de plasament

22 noi. 2017,, 15:31   Politică
3659 0

Ministerul Justiției propune spre consultări publice un proiect de lege privind măsurile și serviciile destinate copiilor cu un comportament deviant, notează NOI.md, citînd un comunicat emis presei.

Copiii cu comportament deviant sînt considerați cei care au săvîrșit o faptă prevăzută de legea penală sau contravențională, dar nu sînt pasibili de răspundere, violează regulile conviețuirii sociale, existînd riscul că vor încălca legea.

Astfel, se vrea acoperirea unui gol legislativ ce va reglementa principiile de lucru, măsurile și serviciile destinate acestor copii, autoritățile responsabile și procedurile aplicabile, drepturile și obligațiile părților implicate. Documentul prevede supravegherea specializată, inclusiv în cadrul unui serviciu de plasament de tip familial, rezidențial sau rezidențial specializat, dispus de către autoritatea tutelară teritorială din zona unde se află domiciliul acestuia sau de instanță.

Copilul va fi obligat la frecventarea cursurilor şcolare, utilizarea serviciilor sociale specializate de zi. El va urma, după caz, tratamente medicale, consiliere sau psihoterapie, îi va fi interzis să meargă în anumite locuri sau menținerea legăturilor cu anumite persoane. La determinarea celei mai potrivite măsuri, autoritatea tutelară teritorială va ține cont de condiţiile ce au favorizat săvîrşirea faptei, gradul de pericol social al acesteia, mediul în care a crescut şi a trăit copilul cu un comportament deviant și riscul săvîrşirii repetate a unei fapte antisociale.

În cazul în care menţinerea în familie nu este posibilă sau atunci cînd copilul nu îşi îndeplineşte obligaţiile stabilite prin măsura supravegherii specializate, poate fi dispusă aflarea lui în cadrul uni serviciu de plasament de tip familial. Se dorește ca acești copii să rămînă în familie sub supraveghere specializată, iar în cazuri mai grave, cînd acest lucru nu este posibil sau este contrar interesului copilului sau al familiei, să fie plasați în servicii de plasament, ca masură de protecție specială, avînd caracter temporar.


Pe toată durata aplicării măsurilor, vor fi asigurate servicii specializate, pentru a-i asista pe copii în procesul de corectare a comportamentului deviant: atît pentru cei rămași în familie, cît și pentru cei din plasament. APL-urile au obligaţia de a sprijini părinţii sau, după caz, alt reprezentant legal al copilului, în realizarea obligaţiilor ce le revin cu privire la copil, dezvoltînd şi asigurînd în acest scop servicii diversificate, accesibile şi de calitate, corespunzătoare nevoilor copilului. Urmează a fi responsabilizată școala și serviciul de asistență psihopedagogică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?