Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

100 de ani de la constituirea RDM, trecuți în revistă de istorici (VIDEO/FOTO)

22 noi. 2017,, 14:42   Societate
4553 8

Astăzi, în incinta Institutului de Relații Internaționale din Moldova (IRIM), a avut loc Conferința științifico-practică „Republica Democratică Moldovenească (1917-1918): fenomenul parlamentarismului și pluripartidismului în evoluția istorică”, relatează NOI.md.

„La 2 decembrie 2017, se împlinesc 100 de ani de la proclamarea Republicii Democratice Moldovenești și numirea primului guvern al Republicii Moldovenești. În acest context, iar oameni de știință, istorici, organizații obștești și de tineret au decis să treacă în revistă principalele evenimente care au schimbat soarta țării noastre și, totodată, să reamintească că Republica Moldova nu există ca stat doar de 27 de ani, de cînd și-a proclamat independența, dar istoria ei începe mult mai devreme, cînd moldovenii ca popor au decis să-și ceară suveranitatea”, a menționat în cadrul conferinței doctorul în istorie Victor Stepaniuc.

La rîndul său, Corneliu Popovici, consilier prezidențial, doctor în filosofie, a afirmat că această conferință trece în revistă două momente importante, și anume cel al comemorării a 100 de ani de la începutul parlamentarismului în Republica Moldova și importanța științifică a fenomenului Sfatului Țării, care de multe ori a fost tratat unilateral, tendențios și politizat.

Totodată, conferința a scos în prim-plan aspectele politice, social-economice și juridice ale constituirii Republicii Democratice Moldovenești. Potrivit lui Victor Pușcaș, doctor în drept, conferențiar universitar, țara noastră a luptat mereu pentru suveranitate și pentru limba poporului moldovenesc.

Iar Victor Gaiciuc, doctor în istorie, general în rezervă, ex-ministru al apărării, președintele Uniunii Ofițerilor din RM, susține că toți cetățenii Moldovei trebuie să-și cunoască istoria, doar în așa fel o țară are un viitor.


De menționat că perioada noiembrie-decembrie 1917 reprezintă o etapă istorică importantă pentru Republica Moldova.

În acea perioadă a avut loc publicarea Programului Partidului Național Moldovenesc, organizarea congreselor țărănești și obștești, convocarea Congresului ostașilor moldoveni, constituirea Sfatului Țării, „organ cîrmuitor”, convocarea Congresului Moldovenilor din stînga Nistrului, precum şi alte evenimente ce au o semnificaţie deosebită pentru istoria neamului nostru, continuitatea statalității poporului moldovenesc în contextul istoric și etnic al devenirii lui ca națiune.

Reamintim că la 20 octombrie Președintele Republicii Moldova, Dodon Igor, a semnat Decretul privind centenarul proclamării Republicii Democratice Moldovenești, care prevedea crearea unei comisii pentru organizarea manifestațiilor consacrate aniversirii a 100-a a proclamării Republicii Democratice Moldovenești.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?