X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Rişti să te alegi cu DOSAR PENAL dacă citești conversaţii online străine

22 noi. 2017,, 09:51   Societate
2801 0

Violarea secretului corespondenței online nu va mai scăpa nepedepsită, după ce în legea penală vor fi operate modificări.

În prezent, articolul 178 prevede sancţiuni pentru încălcarea dreptului la secretul scrisorilor, telegramelor, coletelor, al convorbirilor telefonice şi înștiințărilor telegrafice.

Nu este nicio referire însă la corespondența online, iar această lacună le permite judecătorilor să interpreteze legea după bunul lor plac.

"Comunicaţia electronică astăzi înseamnă comunicările care se fac prin diferite sisteme sau aplicaţii prin intermediul Internetului, inclusiv şi reţelele de socializare. Faptul că astăzi aceasta nu este inclusă în Codul Penal nu înseamnă că aceste fapte nu sînt pedepsite. Introducerea modificărilor în articolul 178 va fi o clarificare a normei, lucru care sperăm să nu trezească interpretări", a declarat Vladimir Cebotari, ministrul Justiţiei.

Potrivit Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice, de la începutul anului au fost pornite 11 cauze penale pentru violarea dreptului la secretul corespondenței.


"În cazul în care este accesată adresa electronică sau contul reţelei de socializare şi este demonstrat faptul că persoana a vizualizat discuţiile purtate de către administratorul contului sau administratorul adresei electronice, atunci persoana dată este atrasă la răspunderea penală", a declarat Sergiu Lisnic, ofiţerul Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice din cadrul INI.

Încălcarea articolului 178 din Codul Penal prevede amendă de pînă la 27.500 de lei sau pînă la 180 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?