X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Oamenii de știință: Cei care au cîine pot trăi mai mult

1 sep. 2018,, 01:01   Externe
4791 1

O echipă de cercetători suedezi a folosit registrele naţionale a peste 3,4 milioane de suedezi cu vîrstele cuprinse între 40 şi 80 de ani pentru a studia legătura între a avea un cîine şi sănătate.

Studiul a arătat că stăpînii de cîini au un risc mai scăzut de deces din cauza afecţiunilor cardiovasculare decît cei fără cîine.

Un total de aproape 3,5 milioane de persoane fără o afecţiune cardiovasculară în anul 2001 au fost incluse în studiu, utilizîndu-se şapte surse naţionale de date, inclusiv două registre care ţineau evidenţa stăpînilor de cîini, scrie Medical Express.

Scopul a fost de a determina dacă stăpînii de cîini au un alt nivel de risc de îmbolnăvire şi deces decît cei care nu aveau cîine.

„O descoperire foarte interesantă în studiul nostru a fost că un cîine a avut beneficii mai mari în cazul persoanelor care locuiesc singure, care este un grup care este mai predispus la apariţia bolilor cardiovasculare şi a morţii decît cei care trăiesc într-o locuinţă cu mai multe persoane”, a precizat Tove Fall, autor al studiului şi profesor la Universitatea Uppsala.


Studiul a arătat că stăpînii de cîini care locuiau singuri au o reducere cu 33% a ocurenţei decesului şi o reducere cu 11% a apariţiei bolilor faţă de cei singuri şi fără cîine.

În Suedia, fiecare persoană are un număr unic, precum un cod numeric personal. Fiecare vizită la spital este înregistrată în datele de baze naţionale, care sînt accesibile cercetătorilor. Chiar şi înregistrarea cîinelui a fost obligatorie în Suedia din 2001.

„Astfel de studii caută asocieri în populaţii mari, dar nu oferă răspunsuri despre modul în care cîinii pot proteja omul de boli cardiovasculare. Ştim că patrupedele au un nivel mai ridicat de activitate fizică, ceea ce ar fi o explicaţie pentru rezultatele observate. Alte explicaţii includ o îmbunătăţire a stării de bine şi a contactelor sociale sau chiar a efectelor benefice ale bacteriilor cîinelui asupra omului”, a precizat Tove Fall, autor al studiului şi profesor la Universitatea Uppsala.

„De asemenea, pot exista diferenţe între stăpîni şi restul chiar dinainte de a avea un cîine, ceea ce ar influenţa rezultatele noastre. Oamenii care aleg să-şi ia un cîine tind să fie mai active şi mai sănătoase”, a adăugat Fall.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?