Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Mai mulți alegători nu au înțeles conținutul întrebării supuse votului la referendum

19 noi. 2017,, 16:23   Capitala
4394 1

În ziua de duminică, 19 noiembrie 2017, la ora 15.00, Asociația Promo-LEX a dat publicității constatări intermediare privind desfășurarea referendumului de revocare a Primarului de Chișinău și alegerile locale noi din 10 localități din țară.

Constatările Asociației au fost făcute în baza informațiilor semnalate de observatorii din secțiile de votare (SV), care au fost acreditați de autoritățile electorale.

  • Prezența materialelor de publicitate, afișelor, panourilor electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 1 caz
  • Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor – 12 cazuri

  • Votarea nejustificată în grup (în cabina de vot s-au aflat 2 sau mai multe persoane) – 1 caz
  • Agitație electorală sau PR negru în perimetrul şi/sau în apropierea secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 2 cazuri
  • Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri– 2 cazuri
  • Deficiențe în listele electorale – 10 cazuri
  • Fotografierea buletinelor de vot – 2 cazuri
  • Neclarități privind înțelegerea conținutului întrebării supuse referendumului de către alegători – 7 cazuri


Astfel, la SV 87, Buiucani, Chișinău. Un alegător aflat în secția de votare era consultat prin telefon pentru ce opțiune să voteze. În timpul discuției a strigat că votează “pentru”. După care a întrebat membrii comisiei dacă se votează anume așa, aceștia însă nu au dorit să se implice. După aceasta a votat.

SV 58, Botanica, Chișinău. O alegătoare în vîrstă s-a deranjat că nu înțelege întrebarea și a cerut consultare de la membrii comisiei. Nu a primit răspunsul așteptat și a rupt buletinul de vot. Președinta a sesizat poliția și a întocmit un act conform procedurii. Doamna nu a mai vrut să voteze și a fost condusă de polițist afară.

SV 27, Botanica, Chișinău. Un alegător a solicitat eliberarea unui al doilea buletin, motivul invocat fiind votarea greșită din cauza neînțelegerii întrebării. Dat fiind faptul că Președintele BESV era ieșit, alegătorul a rupt buletinul. După revenirea președintelui, a fost eliberat al doilea buletin de vot, cu elaborarea procesului-verbal pentru buletinul de vot stricat.

SV 315, Botanica, Chișinău. Un alegător intenționa să iasă din SV cu buletinul de vot pentru a se consulta, din cauza neînțelegerii întrebării, însă a fost oprit de către membrii BESV.


SV 27, Botanica, Chișinău. Au intrat două persoane în cabina de vot și au încercat să telefoneze, după ce li s-au făcut observații au lăsat buletinele de vot pe masa membrilor comisiei și au ieșit afară să telefoneze. După care au intrat și au votat.

SV 27, Botanica, Chișinău. O alegătoare, după ce a primit buletinul de vot, s-a îndreptat spre cabină și a telefonat pe cineva ca să se consulte privind opțiunea necesar de selectat. Chiar dacă i s-a făcut observații, ea a continuat dialogul. Oricum doamna a votat.

SV 131, Centru, Chișinău. Un alegător nu înțelegea care este sensul cuvintelor ”pentru” și ”contra”. S-a apropiat de membrii BESV pentru ca să-i explice. După ce au discutat, dumnealui a mers să voteze.

  • Implicarea în procesul electoral a observatorilor din partea participanților la referendum – 2 cazuri

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?