X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Orașele din Moldova în care va fi modernizat iluminatul stradal

17 noi. 2017,, 13:30   Economie
2479 0

Un șir de orașe moldovenești va putea moderniza și eficientiza iluminatul său stradal cu sprijinul Uniunii Europene, relatează NOI.md.

Astfel, orașele Ocnița și Cantemir care au semnat Programul „Convenția Primarilor Est” sprijinit de UE în Moldova vor coopera cu Fondul pentru eficiență energetică din Moldova în domeniul dezvoltării durabile și surselor regenerabile de energie și vor realiza proiectul „Unda verde, Moldova! Modernizarea și eficiența energetică a iluminatului stradal”.

Ambele orașe vor avea de cîștigat de pe urma sprijinului UE pentru modernizarea iluminatului stradal, instalînd corpuri de iluminat de tip LED, ceea ce va contribui la reducerea consumului de energie și a emisiilor de CO2. Cooperarea orașelor nominalizate cu UE este rezultatul semnării recente a Memorandumului de cooperare între Fondul de eficiență energetică și Programul UE „Convenția Primarilor – Proiecte Demonstrative” (CoM DeP).

Ilze Purina, expert al proiectului „Sprijinul modernizării sectorului energetic în Republica Moldova” (STARS), finanțat de UE, a specificat că acest lucru va ajuta orașele Ocnița și Cantemir să realizeze Planurile de acțiuni în domeniul eficienței energetice și angajamentele acestora în calitate de semnatari ai inițiativei UE „Convenția Primarilor Est”, potrivit căreia autoritățile publice locale se obligă se reducă consumul de energie și emisiile de CO2 cu 20 la sută către anul 2020.

Convenția Primarilor – Proiecte Demonstrative (CoM DeP) este un program al Uniunii Europene în țările Parteneriatului Estic. Aceasta oferă sprijin orașelor mici participante la inițiativa „Convenția Primarilor” în realizarea proiectelor incluse în planurile de acțiuni pentru dezvoltare energetică durabilă ale acestora.


Programul oferă granturi și asistență tehnică. Grupul de susținere CoM DeP alocă granturi celor 19 proiecte selectate, precum și oferă asistență tehnică, comunicațională și de procedură.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?