Transnistria stiri: 1396
Eurovision stiri: 502

Din 2018, statul va majora contribuția pentru alimentația copiilor

17 noi. 2017,, 09:31   Politică
2918 0

Statul va oferi, din 2018, mai mulţi bani pentru alimentaţia copiilor din grădiniţe şi şcoli.

Autorităţile îşi propun să aloce cu doi lei şi 40 de bani mai mult pentru meniul fiecărui micuţ din instituţiile preşcolare. Anunţul a fost făcut joi în plenul Parlamentului, în cadrul unor audieri privind îmbunătăţirea alimentaţiei copiilor.

"Pentru 2018 este preconizată o creștere a cuantumului resurselor financiare destinate alimentației copiilor în instituțiile de educație timpurie cu 2,40 lei per total, inclusiv 1,60 lei la un program de 12 ore, din bugetul de stat și cu 0,8 lei din contribuția părinților", a spus secretarul general Ministerul Educației, Igor Șarov.

În prezent, contribuția statului pentru alimentaţia copiilor în grădiniţe variază între 15 lei și 30 de bani și 18 lei. De asemenea, de anul viitor, şi contribuţia pentru meniul în şcoli va fi de 8 lei şi 80 de bani, în creştere cu un leu.
Guvernul a mai anunţat că îşi propune să identifice o nouă formulă de calcul a salariilor pentru angajații din grădiniţe.

"O grădiniță cu 200 de copii are un singur bucătar, care gătește mîncare de trei ori pe zi, cinci zile pe săptămînă. Salariul lui este de 1120 de lei, iar al unui ajutor de bucătar - 1110 lei", a spus deputatul PCRM, Elena Botnarenco.

"Salariile profesorilor, a educatorilor, a bucătarilor sînt cele care sînt și Guvernul acum lucrează asupra unui concept de reformă a salarizării pentru toate aceste categorii", a spus secretarul general Ministerul Educației, Igor Șarov.

În Parlament, s-a propus şi modificarea procedurii de organizare a licitaţiilor privind achiziţia alimentelor în şcoli şi grădiniţe.

"Se propune înregistrarea audio a şedinţelor licitaţiilor, în special a deschiderii plicurilor ofertanţilor, cu enumerarea detaliată a documentelor depuse de către ofertanţi. În vederea evitării modificării ofertelor propriu-zise", a spus şeful Procuraturii Anti-Corupţie, Viorel Morari.

Scandalul privind alimentaţia copiilor în şcoli şi grădiniţe a izbucnit în luna noiembrie 2016, după ce au fost deconspirate mai multe scheme de trucare a licitaţiilor pentru produsele care ajung pe masa copiilor. Agenții economici care cîștigau concursul livrau produse necalitative, iar în unele cazuri chiar alterate. În acest dosar au fost condamnate cinci persoane, iar alte 19 sînt în proces de judecată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?