X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Chişinăul rămîne, deocamdată, fără autobuze noi

16 noi. 2017,, 17:11   Capitala
3216 1

Dotarea parcului de autobuze cu 13 vehicule noi care urmau să ajungă în Chişinău, se amînă. Şi asta pentru că compania română, care a cîştigat licitaţia, a fost contestată de o altă firmă concurentă.

Între timp, angajaţii parcului urban de autobuze spun că devine tot mai dificil de muncit pe autocarele vechi, care se defectează zilnic. Iar locuitorii Capitalei spun că aşteaptă cu nerăbdare noile vehicule.

La licitaţie au participat trei companii. Potriviti şefului parcului de autobuze din Chişinău, Iacob Capcelea, compania română a venit cu cea mai bună ofertă. Una dintre firmele concurente s-a arătat însă, nemulţumită de rezultatele concursului.

"A contestat rezultatele concursului dar fiind faptul că invocă compania desemnată cîştigătoare că a ironat nişte parametri tehnici care au influenţat la punctajul final în urma evaluării ofertelor prezentate. Obiecţii majore faţă de autobuze nu sînt, s-a arătat un tip de transport confortabil", a declarat directorul Parcului de Autobuze, Iacob Capcelea.

Agenţia Naţională pentru soluţionarea contestaţiilor are la dispoziţie 20 de zile pentru a anunţa dacă se va face o nouă licitaţie, sau firma cîştigătoare poate livra autobuzele în Capitală.


Un autobuz de la compania care a cîştigat licitaţia a fost testat la Chişinău timp de o lună. Valeriu Gonţa este unul dintre şoferi care a avut posibilitatea să verifice calitatea vehicului.

"Acolo e dotat cu sistem electronic mai mult, e dotat cu aer condiţionat. Motorul este original german, cutia de viteză este germană. Se manevrează mai bine autobuzul cela. Ele ar ţine tare mult, tot la noi depinde de drumuri", a declarat şoferul Valeriu Gonţa.

Vehiculele au o lungime de 12 metri şi o capacitate de 28 de locuri. Bărbatul spune că oamenii se interesau când vor fi mai multe astfel de autobuze.

"Sincer să vă spun mai mulţi călători atunci aveam când cu autocarul cela se simţea că călători sunt mai mulţi", a spus şoferul Valeriu Gonţa.

Totuşi, până când problema va fi soluţionată, şoferii de autobuze continuă se se chinuie cu vehiculele vechi.

"Se întâmplă că uneori dimineaţa se pornesc din parc 70 de autobuze, iar peste două rute revin 10 vehicule în parc. Şi asta pentru că nu rezistă, mă refer la modelul MAN, dar mai avem şi de model ICAR care circulă deja 30 de ani", a declarat şoferul Pavel Racinschi.

"Sunt vechi sunt ruginite, putrede. De stricat în toată ziua se strică. Nu e zi ca să nu vin de la reparaţie. Ba e una, ba e alta", a spus şoferul Nicolae Vulpe.

Oamenii spun că ar fi bine dacă autobuzele vechi vor fi înlocuite.

"Iarna câteodată pornesc căldura, iar câteodată e tare frig. Poate să fie şi cald, dar rare ori. Dacă o să pună mai multe noi o să fie tare bine."

"În autobuzele vechi e foarte periculos să mergi. E de dorit ca să primim vehicule noi. Cele vechi se strică şi e foarte mult praf în ele."

"Autobuzele vechi deja trebuie schimbate, mai bine să nu le mai utilizăm, dar să le aruncăm."

Pentru procurarea autobuzelor sunt prevăzute 31 de milioane de lei din bugetul municipal. În Parcul de Autobuze din Capitală sunt 135 de vehicule.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?