Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

De ce nu ar trebui să îţi bei cafeaua niciodată pe stomacul gol

1 sep. 2018,, 02:03   Societate
9896 0

Sună alarma, ne ridicăm din pat, mergem la baie şi apoi imediat în bucătărie să pregătim cafeaua pentru a ''ne trezi''.

Acesta este ritualul de la începutul zilei pentru foarte mulţi oameni. Băutul cafelei are multiple beneficii dovedite ştiinţific, unul dintre ele fiind acela că protejează creierul de demenţă. Dar ce se întîmplă în corpul nostru cînd bem cafea şi de ce nu ar trebui să o consumăm imediat cum ne-am trezit, pe stomacul gol?

Pentru început, cafeaua poate avea urmări grave asupra sistemului digestiv. Toată acea cafea va duce la producerea de acid în stomac care, dacă nu aţi mîncat, va irita mucoasa stomacului şi va provoca indigestie şi arsuri. Acest lucru se întîmplă şi în cazul consumului de cafea decofenizată.

Acesta nu este, însă, singurul risc. Consumul cafelei pe stomacul gol "vă poate da nervozitate, agitaţie şi alte efecte, inclusiv schimbări de dispoziţie", afirmă dr. Adam Simon, directorul medical al PushDoctor.co.uk. Totodată, va mări simptomele de anxietate, va stimula ritmul cardiac, poate provoca iritabilitate şi incapacitate de concentrare.

Cu alte cuvinte, o ceaşcă de cafea la începutul zilei îţi poate sabota ritmul circadian. În momentul în care te trezeşti, ceasul tău intern eliberează un hormon numit cortizol care te face să fii în alertă şi energic. Contrar faţă de ceea ce credeai tu pînă acum, studiile au arătat că o ceaşcă de cafea pe stomacul gol duce la descreşeterea nivelurilor de cortizol, astfel că veţi deveni somnoros.


Dieteticianul american Leslie Langevin recomandă să asociezi cofeina cu un mic dejun consistent sau cel puţin cu o gustare, înainte să bei cafeaua de dimineaţă, potrivit Business Insider.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?