Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Desfacerea căsătoriei va fi efectuată și de către notari

15 noi. 2017,, 18:20   Societate
4292 0

În Republica Moldova, divorțurile vor putea fi pronunțate nu doar de instanțele de judecată, dar și de către notari.

Prevederea se regăsește în Legea cu privire la procedura notarială, aprobată astăzi de Guvern. Prin modificările efectuate, Ministerul Justiției își propune să extindă competențele notarilor, astfel încît anumite proceduri să fie simplificate pentru cetățean.

În cazul procedurii de desfacere a căsătoriei, această cerere va putea fi depusă la notar, dacă părțile nu întîmpină dificultăți în procesul partajării patrimoniului comun.

„Ne-am propus ca litigiile mai simple să poată fi rezolvate mai simpu, fără necesitatea de a merge în instanța de judecată. Ne referim în mod special la desfacerea căsătoriei, atunci cînd nu există o problemă de partajare a patrimoniului. Dacă părțile convin, notarul va putea singur autentifica și da valoarea puterii juridice unei astfel de înțelegeri între părți”, a explicat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari.

O altă competență oferită notarilor ține de tabularea înscrisurilor în Registrul bunurilor imobile.


„Procedura succesorială sau moștenirea are astăzi anumite carențe. Am venit cu modificări la Codul civil. Vrem să transferăm către notari și alte atribuții gen tabularea înscrisurilor în Registrul bunurilor imobile. Astfel cetățenii vor economisi timp și bani atunci cînd efectuează o tranzacție de vînzare-cumpărare”, a relatat Cebotari.

Proiectul de lege propus urmează să fie remis Legislativului spre aprobare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?