X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Cum arată cel mai mare diamant prezentat vreodată la o licitație

16 noi. 2017,, 04:00   Externe
2315 2

Cel mai mare diamant prezentat vreodată la o licitație a fost vîndut marți seară la Geneva cu aproape 34 de milioane de dolari, stabilind astfel un nou record mondial, au anunțat reprezentanții casei Christie's, citați de AFP.

Acest diamant de 163,41 carate, inclus în categoria "flawless" (fără defecte, n.r.) și montat într-un colier de smaralde și diamante denumit "The Art of Grisogono", a fost vîndut cu suma de 33,8 milioane de dolari (taxe și comisioane incluse), au precizat organizatorii licitației.

Suma reprezintă "un nou record de preț pentru un diamant de culoarea D vîndut la o licitație", a afirmat Rahul Kadakia, un expert al casei Christie's specializat în bijuterii.

Cumpărătorul nestematei, care a participat la licitație prin telefon, a dorit să își păstreze anonimatul.


"Pînă în această zi, este cel mai mare diamant D din categoria flawless care a fost scos la licitație", a transmis casa organizatoare atunci cînd a anunțat că bijuteria va face parte din licitația sa anuală de bijuterii pe care o organizează în mod tradițional la Geneva în luna noiembrie, intitulată "Magnificent Jewels".

Experții casei Christie's au spus că se așteptau ca "această capodoperă de o frumusețe incomparabilă și cu o tăietură rafinată" să fie vîndută cu aproximativ 25 de milioane de dolari.

Acest diamant perfect de culoare D și de tipul 11A (pur, transparent, extrem de rar) provine dintr-o nestemată brută de 404 carate, ce a fost descoperită în februarie 2016 în mina Lulo din Angola, ocupînd locul al 27-lea în topul mondial al celor mai mari diamante albe brute ce au fost găsite vreodată.

Piatra prețioasă a fost analizată la Anvers, în Belgia, și tăiată apoi la New York, unde 10 bijutieri s-au implicat în diverse etape de transformare a nestematei uriașe într-un diamant șlefuit impecabil.

Echipa de bijutieri de la compania elvețiană de lux De Grisogono a creat apoi 50 de modele diferite pentru acest diamant de 163,41 de carate, înainte de a alege un colier asimetric, în care rolul de piesă centrală a revenit noului diamant.

O parte a colierului este alcătuită din 18 diamante, iar cealaltă parte completează bucla cu două rînduri de smaralde în formă de pară.

O altă bijuterie de mare valoare vîndută marți seară la Geneva a fost "Le Grand Mazarin", un diamant roz deschis de 19,07 carate, care a făcut parte în trecut din coroanele mai multor regi și împărați francezi, inclusiv din colecția lui Napoleon. Nestemata a fost vîndută cu prețul de 14,5 milioane de dolari. Potrivit experților de la casa Christie's, prețul estimativ era cuprins între șase milioane și nouă milioane de dolari.

Diamantul poartă numele lui Mazarin, cardinal și diplomat italian, dar și un renumit colecționar de artă, care a fost prim-ministru în timpul domniilor regilor Louis al XIII-lea și Louis al XIV-lea. În testamentul lui, Mazarin a lăsat moștenire acest diamant, alături de alte diamante, "Regelui Soare".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?