Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ciocan răspunde la acuzațiile societății civile

14 noi. 2017,, 10:51   Politică
3613 0

După ce mai multe organizații nonguvernamentale au reclamat lipsa de transparență în constituirea circumscripțiilor uninominale, directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, a făcut unele precizări la acest subiect, notează NOI.md.

Funcționarul a respins învinuirile Asociației „Promo-LEX” precum că s-a permis Guvernului, care este un organ politic, să traseze hotarele circumscripțiilor electorale, pe cînd acest lucru trebuia făcut de o instituție electorală. Iurie Ciocan a subliniat că s-a procedat exact cum scrie în lege.

„Și Comisia de la Veneția, la rîndul său, cînd a dat aviz asupra proiectului de modificare a legii prin care a fost introdus sistemul electoral mixt, s-a pronunțat categoric împotriva împuternicirii unui organ electoral, precum este Comisia Electorală Centrală, de una singură să traseze aceste circumscripții. Respectiv, însăși Comisia de la Veneția, prin avizul său, a recomandat crearea unei entități independente, formate din reprezentanți ai diferitor instituții, ceea ce s-a și făcut”, a comentat Ciocan într-un interviu pentru Europa Liberă.

Directorul Centrului de Implementare a Reformelor a mai explicat că trasarea circumscripțiilor uninominale în strictă conformitate cu distribuirea teritorial-administrativă nu a fost posibilă. În primul rînd, a explicat Ciocan, există unități administrativ-teritoriale de nivelul II cu 100 de mii de alegători, cu 110 mii și care au 30 de mii, 32 de mii, 35 de mii, iar în aceste condiții există inechitate clară între numărul de alegători.

„Totodată, legea stipulează clar că în fiecare circumscripție ar trebui să fie între 55 și 60.000 de alegători, plus-minus 10 la sută. În aceste condiții, pentru noi era clar – teritoriul, ceea ce înseamnă că noi putem aduna împreună localități pentru a crea o circumscripție doar dintr-o anumită zonă geografică, ceea ce ar însemna că nu putem lua sate de la Cahul și să le unim cu satele din Hîncești, de exemplu, care în principiu sînt spre sud, dar nu au legătură teritorială între ele. Era principiul clar – satele ori localitățile care fac parte dintr-o circumscripție să fie conexe teritorial. Doi: numărul de alegători. Și, pornind de la asta, noi am muncit pe parcursul a două luni de zile în cadrul Comisiei. Toate ședințele Comisiei au fost transmise online pe Internet, harta ori structura care a fost propusă…”, a adăugat Ciocan.


Asociația Promo-LEX a acuzat Comisia pentru constituirea circumscripțiilor uninominale de faptul că a elaborat harta circumscripțiilor cu abateri de la prevederile legii. Asociația, de rînd cu alte ONG-uri, au lansat un apel public prin care au cerut amînarea implementării sistemului mixt de vot pentru anul 2022.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?