X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Pagubele provocate de Statul Islamic în Irak, ajung la un nivel RECORD

11 noi. 2017,, 18:04   Externe
2578 0

Premierul irakian Haider al-Abadi a estimat sîmbătă la 'peste 100 miliarde de dolari' pagubele provocate de gruparea Statul Islamic (SI) în cei trei ani de ocupație jihadistă asupra unor mari teritorii din țară, transmite AFP.

'Pagubele ocupației Statului Islamic asupra orașelor irakiene se ridică deja la peste 100 miliarde de dolari', a afirmat Abadi, cu prilejul unei vizite la Kerbala, oraș sfînt al șiiților, unde vineri s-a încheiat un important pelerinaj.

'Și nu este vorba aici decît de pagubele provocate economiei și infrastructurilor', a explicat el.

Statul Islamic a cucerit în 2014 aproape o treime din teritoriul irakian, la nord și la vest de Bagdad, unde a distrus o parte din vestigiile Mesopotamiei antice.

La Mosul, al doilea oraș al țării, jihadiștii au jefuit tezaure preislamice, au dinamitat emblematica moschee al-Nouri și minaretul acestuia înclinat, datînd din secolul al XII-lea, și au dat foc bibliotecii principale.

Luptele pentru alungarea SI au distrus mari părți din orașele pe acesta le ocupase. Costul total al reconstrucției în Irak a fost estimat între 700 și 1.000 miliarde de dolari.

Sîmbătă, trupele irakiene au lansat o amplă operațiune vizînd recucerirea ultimei localități din mîinile jihadiștilor, Rawa, precum și 'curățarea zonelor deschise din deșertul' din vestul țării, a declarat premierul Abadi, care este și comandantul-șef al armatei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?