X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

MAE al FR: Rusia își va menține relațiile cu o Moldovă neutră

10 noi. 2017,, 09:41   Politică
3358 11

Rusia este dispusă să dezvolte pe termen lung relații de prietenie și parteneriat cu o Moldovă neutră, în baza legăturilor istorice de lungă durată dintre popoarele celor două țări.

O declarație în acest sens a fost făcută, la briefingul reprezentantului oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, răspunzîndla întrebarea corespondentului canalului moldovenesc "Accent TV" despre evaluarea aniversării alegerii președintelui Republicii Moldova,din punct de vedere al îmbunătățirii relațiilor ruso-moldovenești, ținînd cont că în Moldova, de facto, există o dublă putere la conducere, în special, pe problemele, de politică externă.

Maria Zaharova a menționat că la 13 noiembrie e aniversarea alegerii lui Igor Dodon în calitate de președinte al Republicii Moldova, iar în aceastăfuncție Domnia Sa a întreprins o serie de măsuri concrete pentru a stabili colaborarea dintre Moldova și Rusia, Uniunea Economică Eurasiatică, dar și în cadrul CSI.

În acest an au avut loc șase întîlniri între președintele rus Vladimir Putin și Igor Dodon. A fost stabilit un dialog stabil cu privire la o serie largă de chestiuni, ceea ce ne permite să căutăm și să găsim soluții, pentru cele mai actuale și stringente probleme de pe agenda bilaterală.

Acordurilela care s-a ajuns, în rezultatul întrevederilor șefilor de stat, au permis intensificarea cooperării comerciale și economice dintre cele două state. Exportul bunurilor moldovenești pe piața rusă a crescut semnificativ, fiind rezolvate o serie de probleme ale imigranților de muncă moldoveni în Rusia.


În luna martie, Igor Dodon a înaintat solicitarea de a-i fi acordat Republicii Moldova statutul de observator al Uniunii Economică Eurasiatice, iar în luna aprilie a fost semnat Memorandumul de Cooperare dintre Moldova și UEE de către președintele Republicii Moldova și președintele Comisiei Economice Eurasiatice (ECE) TigranSargsyan.

După cum a menționat Maria Zaharova, o apreciere pozitivă merită eforturile întreprinse în vederea progresării dialogului cu conducerea Transnistriei. Au avut loc două întîlniri între Igor Dodon și șeful Transnistriei Vadim Krasnoselski. A fost înregistrat un progres nesemnificativ în rezolvarea mai multor aspecte practice ale reglementării transnistrene.

Reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse a subliniat că, din nefericire, opoziția politică internă din verigile puterii, nu-i permite Moldovei să realizeze astăzi, pe deplin, inițiativele președintelui Republicii Moldova, în special, acelea de a extinde mai larg potențialul cooperării ruso-moldovenești.

În plus, în ultimul timp Guvernul și majoritatea parlamentară a Republicii Moldova au întreprins recent o serie de măsuri,în vederea limitării competențelor președintelui. Ba chiar au loc acțiuni vădit antirusești.

Potrivit spuselor Mariei Zaharova, totuși partea rusă este dispusă să dezvolte pe termen lung relații de prietenie și parteneriat cu o Moldovă neutră, în baza legăturilor istorice de lungă duratădintre popoarele noastre.

"Sperăm că actuala etapă,deloc simplă, din dezvoltarea acestei țări va fi depășită. Îi dorim succese atît președintelui Igor Dodon în activitatea sa întru binelepoporului moldovenesc la consolidarea cooperării ruso-moldovenești, cît și poporului prieten moldovean", a declarat Maria Zaharova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?