Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

În UE a fost recunoscută existența ”apartheidului alimentar”

9 noi. 2017,, 16:28   Externe
16381 7

Vladimir Ardaev, comentator la „RIA Novosti”

Încă primăvara trecută Grupul de la Vișegrad, din care face parte Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria, a inițiat un scandal din cauza ”standardelor duble” în producerea alimentelor pentru țările Europei de Vest și a celei de Est.

Cele patru țări au declarat că partenerii din UE le livrează produse alimentare ce aparțin acelorași branduri, însă la un preț mai mare și de o calitate mai proastă decît cele comercializate în Vest. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a încercat să apere companiile occidentale, însă la Bruxelles nu toată lumea i-a împărtășit poziția. Faptele au fost demonstrate și astăzi scandalul a luat amploare — "standardele duble" în alimentație pentru membrii ”vechi” și cei ”tineri” ai UE au fost numite începutul realizării concepției ”Europa vitezelor diferite” .

Cafea fără cofeină, margarină fără grăsimi

Cafeaua solubilă Jacobs Krönung de pe tejghelele din Cehia conține cu 30% mai puțină cafeină decît aceeași cafea comercializată în Germania. Margarina ”germană” Rama are cu 10% mai multe grăsimi decît cea ”cehă”. Cutia cu ton conservat arată la fel și acolo, și dincolo, însă la vest de hotar ea este umplută cu bucăți întregi de pește, iar la est – cu o masă pisată, în esență – cu deșeuri. Asta în timp ce în Germania cutia costă un euro, iar în Cehia una identică ca aspect – cca 1,5 euro.

Napolitanele Manner în Ungaria nu sînt la fel de crocante, iar crema Nutella e mai puțin moale și poate fi unsă mai greu decît cea din Austria. În Slovacia și Ungaria coca-cola conține izoglucoză (sirop de porumb pe post de îndulcitor), mult mai ieftin decît zahărul obișnuit adăugat în această băutură în Germania și Austria.


© Sputnik Germania, Alexandr Curanov/ РИА Новости

Batoanele de pește comercializate în Germania conțin 65% carne de pește marin capturat în largul coastei Alaska. Batoanele de pește livrate magazinelor din Cehia conțin 51% carne de pește de specii și origini necunoscute.

Inspectorii de la serviciul controlului veterinar și alimentar de stat din Slovacia au comparat douăzeci de produse alimentare din lanțurile de magazine din Bratislava și un șir de orașe austriece. Concluzia: calitatea mezelurilor, cașcavalurilor, produselor lactate, ciocolatei, pîinii, băuturilor comercializate sub aceleași branduri și denumiri diferă substanțial. Cele ce pot fi cumpărate în Slovacia conțin mai puțină carne, dar mai multe grăsimi, ele au un conținut sporit de simulatori ai gustului, îndulcitori, coloranți și alți aditivi artificiali.

Diferența dintre produse a fost observată nu doar în țările care fac parte din grupul de la Vișegrad, dar pretutindeni în statele Europei Centrale și de Est – membre UE: Bulgaria, România, Croația, Slovenia, Țările Baltice.

Numeroasele controale efectuate în diferite țări au numit un singur produs total identic și la Vest, și la Est – ciocolata Milka.

Între timp, s-au agitat și Țările Baltice: serviciul alimentar și veterinar din Letonia a început verificarea conformității a douăzeci de mărfuri ”suspecte” cu cele comercializate în Europa de Vest. Seimul leton a pus în discuție formarea unei comisii speciale pentru investigarea diferențelor în calitatea produselor de import.

De fapt, locuitorii raioanelor de frontieră din multe țări demult cunosc această diferență și periodic merg la cumpărături în țara vecină — după alimente ”veritabile”. Maghiarii și slovacii merg în Austria, slovenii — în Austria și Italia, polonezii — în Germania, cehii — în Germania și Austria.

"Preferințe gustative diferite "

Revolta liderilor din țările est-europene s-a revărsat la Summitul UE din luna martie. Ei au adresat Comisiei Europene cererea de a examina practica de comercializare a acelorași produse alimentare de calitate diferită în țările din vestul și din estul UE. Președintele CE, Jean-Claude Juncker, într-o conversație cu premierul slovac, Roberto Fico, delegat de cele patru țări din grupul de la Vișegrad, a numit-o ”inacceptabilă”. Dar tot atunci a luat apărarea companiilor occidentale, explicînd acțiunile lor prin "luarea în considerare a diferențelor tradiționale de gust” ale cumpărătorilor. Din spusele lui Juncker, la orientarea spre o piață sau alta producătorii țin cont de specificul bucătăriei naționale și, conform acesteia, corectează compoziția concretă a diferitor produse.

Aceleași explicații le-au adus și înșiși producătorii. Spre exemplu, reprezentanții companiei Nestlé au declarat că în toate țările europene cafeaua solubilă Nescafé Gold este preparată diferit, ”în funcție de preferințele consumatorilor, care diferă de la o piață la alta”. Să zicem, în Cehia sau Slovenia boabele se prăjesc diferit, de aceasta depinde culoarea produsului. Gustul băuturii poate varia din cauza raportului diferit dintre soiurile de cafea Arabica și Robusta din componența amestecului.

Dar în toamnă situația s-a schimbat. Neașteptat, pretențiile ”fraților mai mici” din Est au fost susținute de comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Věra Jourova. Pentru ea, născută în Cehia, acest subiect s-a dovedit a fi foarte aproape.

© Sputnik Germania, Alexandr Curanov/ RIA Novosti

Și în Germania, și în Cehia veți cumpăra cutii identice de cafea solubilă Jacobs Krönung. Pe etichete – nicio informație despre faptul că în cafeaua ”germană” este cu 30% mai multă cafeină deît în cafeaua ”cehă”.

„În 1990 trăiam în apropierea hotarului cu Austria. După ce ”cortina de fier” a căzut, am mers acolo după cumpărături. Aveam în buzunar niște șilingi austrieci și am cumpărat ciocolată și cafea. Acasă ne așteptau rudele – să gustăm ce am adus. Gustul acestor produse era foarte diferit de cel al produselor noastre” – le-a povestit jurnaliștilor comisarul european.

„Acum avem dovada”, a declarat Vera Jourova la 26 septembrie, după ce a examinat numeroasele fapte, mărturii și rezultate ale verificărilor. Din spusele ei, situația se referă la ”zeci și chiar sute de denumiri de produse”. Iar diferențele depistate de experți depășesc cadrul ”adaptării” mărfurilor la preferințele gustative ale consumatorilor locali.

Oficiul comisarului european a emis un comunicat de presă special, în care guvernele europene naționale au fost îndemnate să respecte legile UE care îi obligă pe producători să le livreze consumatorilor informații veridice și depline despre produsele și componența acestora, și interzic marketingul incorect. Anume o astfel de apreciere a avut practica de comercializare în diferite țări a unor mărfuri cu același marcaj, dar care diferă din punctul de vedere al calității și componenței produselor. A fost editat un ghid special pentru țările membre UE, în vederea depășirii ”standardelor duble” în comerțul cu produse alimentare.

© Sputnik Germania, Alexandr Curanov/ RIA Novosti

100 gr de "Coca-cola" comercializată în Germania conține 11,6 gr zahăr, 100 gr de exact aceeași "Coca-cola" în Cehia – 11,2 gr zahăr. Dar producătorul nu concretizează că băutura comercializată în Germania conține zahăr veritabil, iar cea din Cehia – un erzaț: sirop ieftin de porumb.

"Mai întîi am fost lipsiți de agricultură "

Discriminarea pieței cehe de produse alimentare , în fond – de către furnizorii germani, - continuă de mai mult timp, susține vicepreședintele Partidului Socialiștilor Naționali din Cehia (ČSNS) Přemysl Votava. Din spusele lui, consumatorul ceh a fost indus în eroare de publicitatea excesiv de obsedantă a produselor furnizorilor străini, și acesta nu se prea interesa de calitatea mărfurilor occidentale, călăuzindu-se de regula ”tot de e din Occident, e perfect” .

„Timp îndelungat marfa cehă era suprimată de producătorii occidentali, deseori prin dumping. Din aceste motive, producătorii agricoli erau adesea nevoiți să reducă numărul de vite și porcine, din grădini dispăreau legumele, din livezi – fructele. Mii de furgoane cu produse alimentare din țările UE soseau în Cehia, piața cehă era supraîncărcată cu mărfuri din Occident, a căror calitate era inferioară analoagelor cehe. Credulul consumator ceh cumpăra aceste produse. Și doar acum, după deșteptarea din somn, cetățenii cehi au început să înțeleagă că au fost mințiți în privința calității produselor”, susține Přemysl Votava.

„Aderarea la Uniunea Europeană a avut cele mai nefaste urmări pentru agricultura Cehiei, susține politicianul. Comparativ cu anul 1989, în țară numărul vacilor de lapte s-a redus cu aproape două treimi: au fost peste un milion, au rămas 360 de mii. În aceeași situație se află turma de scroafe de prăsilă, și mai gravă este situația din ramura de cultivare a legumelor și a fructelor. Producția internă este înlocuită de importuri. Consecințele se fac simțite nu doar pe piața agrară, dar și în sfera socială din localitățile rurale: satele au rămas pustii, școlile, oficiile poștale, magazinele au fost închise. Acum ne va fi foarte complicat să restabilim autosuficiența alimentară a Cehiei, vom avea nevoie de mult timp și bani”, afirmă Wotawa.

Un alt politician ceh – președintele Partidului Republican, Miroslav Sladek – s-a exprimat și mai dur. „Ei ne dau nu hrană, ci otravă”, a declarat el pentru Sputnik Cehia.

„Evenimentele demonstrează că în Uniunea Europeană există state principale, cum este Germania, și cele de calitatea a doua, ca noi. Nu vreau să cred că aceasta este ”Europa celor două viteze”, despre care se vorbește în prezent la Bruxelles. Pentru că în acest caz ar fi mai bine să fie pur și simplu dizolvată întreaga UE”, consideră Miroslav Sladek.

© Sputnik Germania, Alexandr Curanov/ RIA Novosti

Conform etichetei, compoziția pastei de ciocolată cu nucă Nutella, comercializate în Occident și în Estul Europei, este identică. Însă experții au constatat că cea ”occidentală” are o consistență mai moale și se unge mai ușor decît ”sora ei din Est”.

Între timp, declarații politice similare răsună nu doar din partea reprezentanților forțelor politice, dar și la nivelul statelor. În ajunul Summitului de două zile a UE de la Bruxelles, pe 19-20 octombrie, secretarul de stat al Poloniei pentru probleme europene, Konrad Szymański, a menționat că guvernul de la Varșovia vede ”dezechilibrul dintre interesele diferitor părți ale Uniunii Europene”.

„Paradoxal este faptul că în UE țările care exprimă mai multă încredere politică și socială față de procesul de integrare se confruntă mai des cu probleme ce țin de realizarea intențiilor lor. În același timp, țărilor care au pus semnul întrebării în procesul de integrare le vine mai ușor să-și îndeplinească promisiunile politice”, a menționat Szymanski.

Vicepreședintele diplomației poloneze a spus că Polonia, ca și alte state din Grupul de la Vîșegrad, speră că în UE vor avea loc reforme serioase.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?