X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Programul naţional de prevenire şi control al diabetului zaharat, aprobat

8 noi. 2017,, 09:32   Politică
5559 0

Cabinetul de miniştri a aprobat, în şedinţa de astăzi, Programul naţional de prevenire şi control al diabetului zaharat pentru anii 2017-2021, notează NOI.md.

Documentul are ca scop prevenirea îmbolnăvirii populației și reducerea mortalităţii cauzate de diabetul zaharat.

Astfel, autorităţile vor îmbunătăţi măsurile de prevenţie a diabetului zaharat prin diagnosticarea precoce a complicaţiilor cronice, stoparea progresiei acestora prin tratament adecvat şi oferirea metodelor de reabilitare. De asemenea, vor fi întreprinse măsuri pentru îmbunătățirea asistenţei medicale acordate, centrele medicale vor fi dotate cu utilaj modern, iar personalul medical va beneficia de cursuri de calificare.

Printre obiectivele stabilite în Program se mai regăsește reducerea cu 10% a numărului persoanelor cu risc înalt de dezvoltare a diabetului și cu 20% a mortalităţii persoanelor cu diabet zaharat prin boli cardiovasculare.

Conform documentului, persoanele cu diabet zaharat vor fi asigurate obligatoriu cu tratament farmacologic. Totodată, urmează să fie creat registrul electronic al pacienților cu diabet zaharat, pentru o monitorizare mai eficientă a acestora.


Costurile necesare pentru implementarea Programului naţional de prevenire şi control al diabetului zaharat pentru anii 2017-2021 vor fi acoperite din bugetul de stat și din finanțări externe.

În Republica Moldova diabetul zaharat ocupă locul patru printre principalele cauze de deces a populaţiei, iar numărul persoanelor care suferă de această maladie este în creştere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?