X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Problemele exportului de produse agricole în UE, opinie

8 noi. 2017,, 08:41   Societate
2314 2

Una dintre problemele sectorului agro-alimentar în ceea ce privește exporturile în Uniunea Europeană în baza Acordului de liber schimb este faptul că Republica Moldova nu poate exporta o cantitate mare de produse în mod constant.

Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Alexandru Fală, director de programe al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, consideră că aceasta este o primă problemă pe care Republica Moldova nu o poate soluționa, inclusiv din cauza fragmentării sectorului agricol.

În opinia lui, o altă problemă este faza de post-recoltare pentru că în UE contează foarte mult și modul în care produsele sînt sortate și ambalate. „Pentru aceasta este nevoie de infrastructură specializată pentru ambalarea, sortarea acestor produse pentru a putea fi exportate în Uniunea Europeană”, susține Alexandru Fală. Pe lîngă acestea, trebuie respectat principiul calității produselor.

Referitor la solicitarea autorităților moldovenești către Uniunea Europeană de a majora cotele de export pentru o serie de produse, Roman Chircă, directorul Institutului Economiei de Piață, spune că aceste cote au fost stabilite în funcție de capacitatea de producere a țării. Potrivit lui, dacă Republica Moldova va demonstra o capacitate mai mare de producere, atunci ar putea fi majorate și cotele. Stabilirea cotelor s-a făcut pentru a nu permite utilizarea Acordului semnat de Republica Moldova pentru reexportul în regim preferențial a mărfurilor similare din alte regiuni, care nu au acorduri de asociere cu UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?