X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Marea Britanie extinde un proiect de analiză a legăturii dintre problemele mintale și terorism

7 noi. 2017,, 21:00   Externe
1770 0

Un proiect care analizează legăturile dintre problemele mintale și terorism în trei orașe din Marea Britanie a fost extins la nivel naționalю

Studiile arată că răspândirea problemelor de sănătate mintală ale teroriștilor care acționează împreună pentru a comite atentate majore este extrem de scăzută, însă o serie de atacuri comise de așa-numiții 'lupi singuratici' a alimentat temerile că bolile mintale ar putea fi un factor declanșator în cazul unora dintre aceste atacuri.

Autoritățile spun că unii dintre cei implicați în patru atacuri care au avut loc anul acesta în Marea Britanie și care au fost puse pe seama unor militanți islamiști par să fie persoane care s-au radicalizat pe cont propriu pe internet și a căror sănătate mintală este sub semnul întrebării.

Pentru a analiza îndeaproape chestiunea, poliția britanică a lansat în aprilie anul trecut programe pilot în trei dintre cele mai mari zone urbane din Anglia — Londra, Birmingham și Manchester—, implicînd experți în sănătate mintală și ofițeri specializați în contraterorism.


Scopul a fost de a le oferi psihiatrilor șansa de a identifica persoanele cu probleme mintale din cadrul programului de combatere a radicalizării, Prevent, și de a le trata. "Sunt surprins de faptul că se pare că există mai multe persoane cu probleme mintale decât ne-am fi așteptat", spune profesoara Jennifer Shaw, responsabilă cu problemele de sănătate mintală din cadrul acestui program al poliției din Manchester, făcînd referire la persoanele pe care le-a analizat echipa sa de la lansarea proiectului pilot.

Punerea în practică a acestui proiect pilot în cele trei orașe a fost considerată un mare succes de către guvern, așa că programul este extins la nivel național, a declarat pentru Reuters Jennifer Shaw, care este profesor de psihiatrie medico-legală la Universitatea din Manchester.

Unii psihiatri susțin că nu a fost stabilită încă nicio legătură științifică între problemele de sănătate mintală și atacurile teroriste și sunt îngrijorați că aceste programe riscă să stigmatizeze persoanele care suferă de boli mintale.

Descoperirile ar urma să se numere printre datele despre persoanele din cadrul programului Prevent ce ar urma să fie făcute publice în această săptămînă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?