X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

A apărut posibilitatea de a primi mesaje din viitor

8 noi. 2017,, 00:00   Ştiinţă şi IT
2383 0

Ştiaţi că într-o vreme în Bucureşti, tramvaiele circulau o oră dimneaţa, una la prînz şi una seara?

Au descoperit această poveste, alături de multe altele, cîţiva tineri care strîng amintiri şi construiesc un muzeu al memoriei. Mărturii, fotografii, documente şi un telefon cu disc sunt instrumentele pe care aceştia le folosesc pentru a crea o arhivă care vrea să salveze istoria românilor, de dincolo de cărţi.

Telefonul memoriei. Aşa se numeşte aparatul cu disc pe care un grup de tineri l-au transformat într-un adevărat gadget care nu doar că poate înregistra mesaje pentru tine, cel din viitor, dar le trimite şi pe smartphone-ul personal. Deşi telefonul se află într-un muzeu, în spatele lui stă o întreagă tehnologie, care îl controlează de la distanţă.

Ionuţ Dragu, inginer software: "Primul lucru special despre acest telefon este că are toate componentele originale pe care le avea şi telefonul. Pe acestea le-am conectat la un Raspberry Pi, care este un calculator de mici dimensiuni. Receptorul este conectat la o placă de sunet, iar pentru a interacţiona cu utilizatorul avem un modul GSM, prin intermediul căruia trimitem sms-uri şi, de asemenea, putem să apelăm telefonul pentru a-l face auzit."

Ideea unui astfel de dispozitiv le aparţine tinerilor de la Muzeul Memoriei, o platformă online dedicată Centenarului Marii Uniri. Pe lîngă telefonul purtător de mesaje, în proiectul lor se găsesc fotografii vechi de aproape 100 de ani, mărturii şi documente. Site-ul îndeamnă pe toată lumea să adăuge amintiri.


Maria Ilie a împlinit de curînd vîrsta de 84 de ani. Era doar un copil cînd a izbucnit cel De-al Doilea Război Mondial. Își aminteşte și acum clipele de coșmar prin care a trecut. Ea a spus: "Catastrofă. Ucidere de oameni. Vărsare de sînge. Foamete. Copii fără părinţi, mame văduve, taţi care au murit şi n-au mai venit... Mă doare sufletul. Fiindcă am trăit şi n-aş vrea să mai trăiesc. Nici copiii copiilor, strănepoţii strănepoţilor să nu treacă prin ce-au trecut părinţii noştri, bunicii noştri."

Muzeul Memoriei colaborează şi cu alte instituţii, pentru a acoperi o arie cât mai largă de amintiri. Şcoala Centrală, a doua cea mai veche şcoală din Bucureşti are o întreagă arhivă de fotografii şi scrisori din perioada Primului Război Mondial. "Am şi eu o scrisoare... am găsit-o de la Silvia Creangă, care a fost prima femeie care şi-a dat doctoratul în matematică. Din seria din 1928. „Mult dragă doamnă, doresc şcolii în care a învăţat mulţi de 75 de ani, cu producţie de generaţii distinse care să-i facă cinste ca şi cele mai vechi. Doamnei preşedinte a asociaţiei absolventelor îi doresc deplină mulţumire ce trebuie să izvorască din Frumoasa iniţiativă de a întruni pe acele ce am crescut pe aceleaşi bănci. Surori de carte şi de suflet."

Totul este refăcut în cel mai mic detaliu, de la sunet, la imagine. Tinerii sortează conţinutul pe care îl găsesc chiar ei prin biblioteci, instituţii sau la vârstnici acasă, dar au şi norocul de a primi documente de la colecţionari. Smaranda Pasnicu, manager de proiect: "Cred că noi am ajuns aici mai mult din dorinţa de a crea proiecte culturale, care nu doar să bifeze, ci să lase mai departe un mesaj."

Proiectul este abia la început. Iniţiatorii Muzeului Memoriei speră că într-o zi acesta va avea o clădire a sa, dincolo de platforma online. Pentru că cine-și uită trecutul, nu are viitor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?