Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

UE examinează solicitarea Moldovei referitor la majorarea contingentelor tarifare pentru export

7 noi. 2017,, 09:40   Economie
3073 3

UE examinează solicitarea Moldovei referitor la majorarea contingentelor tarifare pentru exportul în UE a unor tipuri de produse agricole.

O declarație în acest sens a făcut Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comerț la întrevederea de la Chișinău cu viceprim-ministrul, ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, în cadrul căreia părțile au făcut schimb de opinii și printre altele au discutat despre solicitarea Moldovei de a revizui contingentele tarifare pentru exporturile către UE, în sensul majorării acestora, transmite NOI.md.

Potrivit comunicatului Ministerului Economiei și Infrastructurii, viceprim-ministrul Octavian Calmîc a spus că această solicitare este dictată de valorificarea contingentelor tarifare la exportul de fructe în UE în perioada 1 ianuarie – 19 octombrie 2017, în special, la strugurii de masă și prune, precum și a celor cu aplicarea mecanismului anti-circumvention, unde a fost depășit semnificativ contingentul la grîu 416121 tone (554,8%) și cerealele prelucrate 11505 tone (460%).

În acest context comisarul european pentru Comerț a menționat că scrisoarea Ministerului Economiei și Infrastructurii, prin care este solicitată majorarea contingentelor a fost primită și se află în proces de examinare.

Anterior, în cadrul ședinței, desfășurate la Chișinău a Comitetului Asocierii RM-UE la configurarea „Comerț“, Republica Moldova le-a solicitat partenerilor săi europeni să examineze posibilitatea creșterii contingentului tarifar cu privire la o serie de mărfuri și produse exportate în UE, în special, pentru grîu, orz, porumb, zahăr, alcool etilic. Solicitarea Moldovei a fost motivată de faptul că, datorită sprijinului continuu al UE și a schimbărilor structurale care au avut loc în ultimii ani în sectorul agricol, potențialul de export al țării noastre a crescut, în mod semnificativ, la anumite categorii de bunuri.


Partea moldovenească a solicitat majorarea contingentelor tarifare pentru: struguri proaspeți pînă la 25 mii tone, prune proaspete - pînă la 20 mii tone, cireșe - pînă la 2 mii tone, grîu - de la 75 mii tone la 250 mii tone, orz - de la 70 mii tone la 100 mii tone, porumb - de la 130 mii tone la 250 mii tone, zahăr - de la 37,4 mii la 50 mii tone, cereale prelucrate (alcool etilic) - de la 2,5 mii la 15 mii tone etc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?