X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Măsurile BNM față de acționarii ce au întreprins acțiuni concertate, declarate constituționale

6 noi. 2017,, 16:40   Economie
3090 1

Măsurile Băncii Naționale a Moldovei (BNM) adoptate în raport cu grupul de acționari ai celor două bănci moldovenești care au întreprins măsuri coordonate și concertate au fost declarate drept corespunzătoare Constituției.

Curtea Constituțională a publicat luni decizia emisă pe marginea sesizării depuse de un grup de deputați din fracțiunea Partidului Comuniștilor (PCRM) Vladimir Voronin, Inna Șupac, Elena Bodnarenco, Maria Postoico, Oleg Reidman, Oxana Domenti și Vasile Panciuc. În aceasta scrie că la 25 noiembrie 2011 CC deja a emis o hotărîre pe marginea acestei chestiuni. CC a menționat că acționarii nemulțumiți de acțiunile BNM au dreptul să conteste hotărîrile regulatorului în instanțe, potrivit articolului 38 a Legii instituțiilor financiare a RM.

Deputații din partea fracțiunii PCRM au apelat la Curtea Supremă de Justiție în legătură cu măsurile BNM în raport cu un grup de acționari care, potrivit estimărilor BNM, au acționat concertat și coordonat, încălcînd astfel cerințele regulatorului privind cotele substanțiale în capitalul statutar al băncilor.

Recunoscînd acțiunile acestor acționari drept concertate, BNM le-a ordonat acționarilor să vîndă acțiunile în termen de 90 de zile. Prin aceeași decizie, autoritatea de reglementare i-a obligat pe emitenți după expirarea acestei perioade să anuleze acțiunile acționarilor care au acționat concertat și să emită acțiuni suplimentare în locul celor anulate cu plasarea acestora pe piață publică.

BNM a recunoscut drept „coordonate” acțiunile acționarilor celor două bănci mari – Moldova Agroindbank (43 la sută) și Moldindconbank (63,89 la sută). Prima prin această procedura va trece Agroindbank, ale cărei două pachete de 41,09 la sută sînt oferite spre vînzare pe piața publică reglementată – 389 mii 760 de acțiuni, prețul inițial fiind de 1 054,71 lei per o acțiune și, respectiv, 36 mii 605 acțiuni, la prețul de 1 064,02 lei. O procedură similară se va aplica și în cazul Moldindconbank.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?