Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Ce cred moldovenii despre „războiul” dintre președinte și guvernare – sondaj

6 noi. 2017,, 14:00   Politică
8341 0

Majoritatea cetățenilor consideră că un președinte cu putere mai mare este cea mai bună soluție pe termen lung pentru Republica Moldova, arată rezultate unui sondaj de opinie, notează NOI.md.

Astfel, 50,4 % dintre respondenți se arată convinși că Republica Moldova are nevoie de un președinte cu competențe lărgite. Alți 28 la sută consideră că soluția la problemele țării rezidă într-o divizare clară a puterii în stat; 8% că Parlamentul trebuie să dețină o putere mai mare, iar 6% - că Guvernul.

Întrebați cum califică blocarea de către Parlament a majorității inițiativelor înaintate de președintele Igor Dodon, 52 la sută dintre respondenți au declarat că nu susțin această abordare. Alte 38% s-au declarat pentru blocarea proiectelor șefului statului, iar ceilalți nu au știut să răspundă la această întrebare. În ceea ce privește interzicerea de către președinte a participării militarilor moldoveni la exerciții în Ucraina, 49 la sută s-au declarat pentru această interdicție, iar 38 împotrivă.

Alte concluzii desprinse din sondaj relevă că majoritatea cetățenilor, 67 la sută, optează pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, iar 70% pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Sondajul a fost realizat în perioada 7-29 octombrie, pe un eșantion de 4517 persoane, în 290 de localități din țară. Studiul a fost elaborat la solicitarea ziarului „Timpul” de către compania sociologică Fondul Opiniei Publice (FOP). Marja de eroare este de +/- 1,5%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?