X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Provizii pentru iarnă. Cum se pregătesc gospodarii pentru perioada rece a anului

6 noi. 2017,, 11:01   Societate
2431 0

În timp ce unii se gîndesc la sărbători, alţii au grijă să se asigure cu provizii pentru iarnă. Pieţele angro abundă de cumpărători, aceştia procură fructe şi legume pe care să le pună la păstrat sau să prepare conserve.

Oamenii spun că este mai convenabil să cumpere în cantităţi mari, deoarece aşa preţurile sînt mai mici.

"Vreau niște cartofi, niște varză să pun la murat, niște sfeclă roșie să pun în varză. Ce e in Centru sau la Ciocana, prețurile diferă, dar aici cum n-ai da e mai ieftin. Oamenii le dau mai ieftin, pentru că le dau cu sacii."

"Facem provizii pentru iarnă. Varză, cartofi, morcov. Nu sînt scumpe, chiar nu sînt scumpe deloc."

Preţul angro pentru un kg de varză este 2 lei, vînăta costă 10 lei, iar roşiile pentru marinat se vînd cu 5-10 lei kilogramul.

"Preţurile la cartofi încep de la trei lei şi 50 pînă la cinci. Şi ceapa tot aşa, trei lei şi 50 sau patru. Şi morcovul tot aşa patru lei, cinci lei. Sfecla este trei, patru."

Cele mai căutate fructe sînt merele moldoveneşti, care costă de la 7 la 10 lei.

"Noi luăm cîte un sac la 20 de kilograme la doi oameni, copiii sînt la locul lor și nouă ne ajunge. Iaca mere vreau, țelină vreau, niște ardei pe acum să mănînc."

Vînzătorii spun că în aceste zile fluxul de cumpărători creşte.

"Mai mulţi cumpărători apar sîmbăta şi duminica. Ardeiul este scump, 10 - 12 lei. Ieri s-au făcut foarte mari vînzări şi cred că azi vor fi la fel. "

Şi gospodarii de la sate fac ultimele pregătiri pentru sezonul rece. Familia Nepotul din satul Peresecina şi-a transformat beciul într-un adevărat depozit de bunătăţi.

"Cartofi, murături, conserve de iarnă, harbuji muraţi, oleacă de vinişor. La cotă ce creşteţi? - Grîu, orz, lucernă pentru animale", a spus Ananii Nepotu, gospodar.

La prepararea conservelor au ajutat şi copiii.

"Iarna e un fel de relaxare pentru papilele gustative într-un fel şi e o plăcere să deschizi o bancă de compot", a zis Marina Roşca, fiica.

Membrii familiei au făcut provizii nu doar pentru ei, ci şi animalele din gospodărie.

"Avem păsări, iepuri, raţe şi le dăm grîu, grăunţe. Creştem şi porumb şi orz şi grîu", a spus Ananii Nepotu, gospodar.

Seniorii au avut grijă de lucrurile mai serioase.

"Toamna aceasta am strîns poama, am dat poama la teasc, am înfundat poloboace, am gătit pentru iarnă oleacă de vin. Suntem obişnuiţi cu munca şi muncim ca să agonisim" a zis Ion Buşcinschi, socrul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?