X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

În piramida lui Keops a fost găsită o cameră secretă

3 noi. 2017,, 01:00   Ştiinţă şi IT
7101 0

Arheologii au găsit o nouă încăpere în piramida lui Kheops din Egipt, dar nu se știe încă ce reprezintă acest gol gigantic din interiorul celei mai mari construcții antice, scrie bbc.com.

Deși este o descoperire extraordinară aceasta nu face decît să adîncească și mai mult misterele care înconjoară piramidele de la Giza. Încăperea a fost descoperită în urma unei scanări cu dispozitive avansate realizată de un grup de oameni de știință japonezi și francezi și nu se știe dacă este complet goală sau dacă înauntru se află obiecte de valoare care ar putea să indice care era scopul acesteia.

Oamenii de știință japonezi și francezi au făcut anunțul la doi ani după ce au descoperit încăperea cu ajutorul tehnicii numite muografie, care poate sesiza schimbările de densitate în structurile uriașe de piatră.

Marea Piramidă din Giza sau Piramida lui Kheops a fost construită în timpul domniei faraonului Kheops (Khufu) între 2.509 și 2.483 î.Hr. Cu o înălțime de 140 m, este cea mai mare dintre piramidele egiptene situate la Giza, la periferia capitalei Cairo. Construcția cuprinde trei camere interioare mari și o serie de treceri, dintre care cea mai mare este cunoscută drept Marea Galerie are 47 metri lungime și 8 metri înălțime.

Noua încăpere este situată chiar deasupra Marii Galerii și se crede că are dimensiuni similare. „Nu știm dacă acest gol este orizontal sau înclinat, nu știm dacă este o singură încăpere sau mai multe structuri succesive”, a explicat Mehdi Tayoubi de la Institutul HIP din Paris.


Piramida conține compartimente despre care experții cred că ar fi fost încorporate de către constructori pentru a evita prăbușirea construcției și pentru a elimina o parte din presiunea pusă de greutatea pietrelor așezate una peste alta. „Ceea ce sîntem siguri este că acest gol este acolo, este impresionat și nu se aștepta nimeni la existența lui, nu era menționat în nicio teorie despre piramide”, a mai spus Tayoubi.

Unii arheologi spun încă că se poate ca această descoperire să nu fie una extrem de importantă. Renumitul arheolog american Mark Lehner spune că deși datele obținute cu ajutorul muografiei sînt reale, există posibilitatea ca acest spațiu să nu aibă o semnificație istorică. „Ar putea fi un fel de spațiu pe care constructorii l-au lăsat pentru a proteja acoperișul foarte îngust al Marii Galerii”, a declarat el.

„În momentul de față este doar o mare anomalie, dar este nevoie de mult mai mult timp pentru studiu ei, mai ales că nu mai sîntem în epoca în care să intrăm cu prag de puțcă și să explodăm lucruri așa cum a făsut egiptolog Howard Vyse la începutul anilor 1800”, a mai spus Lehner.

Însă, unul dintre liderii echipelor de cercetare, Hany Helal de la Universitatea din Cairo, crede că golul sînt prea mare pentru a avea ca scop ușurarea presiunii, dar recunoaște că experții vor dezbate acest lucru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?