Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Dezvăluirile făcute de președinta Platformei Femeilor Rome în timpul Caravanei Etniilor

1 noi. 2017,, 16:02   Societate
2283 0

Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan” au realizat cea de-a doua sesiune a proiectului „Caravana Etniilor din Moldova”, în cadrul căreia s-au întîlnit cu Elena Sîrbu, președinta Platformei Femeilor Rome din Moldova.

Astfel, pe parcursul a două ore, tinerii, în cadrul unui dialog interactiv și constructiv au reușit să afle tot mai multe lucruri despre etnia romă, care sunt problemele din interiorul comunității dar și din cadrul societății întregi, care afectează reprezentanții acestui grup etnic.

Elena Sîrbu a relatat mai multe exemple din viața ei, cînd s-a ciocnit de o discriminare dură, neargumentată și inutilă societății noastre, începînd cu studiile în școală, apoi universitate, apoi în cadrul serviciului pe care l-a deținut într-o suburbie a municipiului Chișinău.

Unul din cazurile cele mai cutremurătoare a fost atunci cînd Elena era angajată în funcția de educatoare la o grădiniță, iar peste un an, pe adresa administrației grădiniței a parvenit o petiție colectivă din partea unor părinți, care aveau copii în grupa unde lucra Elena. În acea petiție părinții au solicitat ca Elena să nu mai fie educatoarea copiilor lor, argumentul principal fiind „cum poate o țigancă să ne educe copiii?”.

Dealtfel, a fost atins și subiectul cuvintelor „țigan” și „rom”. Elena Sîrbu a explicat că etnia lor se numește „romă”, așa se numesc ei între ei, iar cuvîntul „țigan” provine din limba greacă și are o conotație extrem de negativă, iar atunci cînd cineva îi numește în acest mod, ei sunt deranjați.


În cadrul discuțiilor, tinerii au ajuns la concluzia că defapt, fărădelegile nu au etnie, iar proverbul vechi „nu este pădure fără uscăciuni” își menține actualitatea în cadrul fiecărui popor sau grup etnic.

Protagonista întîlnirii a îndemnat tinerii să fie mai toleranți și indulgenți cu reprezentanții oricăror grupuri etnice, prezentînd tot odată și o revistă „Zorale Jiuvlea” care a îngloba istoriile a 10 femei rome, de mare succes din țara noastră, care au obținut performanțe și merite deosebite în diferite domenii. Tinerii au rămas profund impresionați de personalitatea Elenei Sîrbu dar și de acțiunile pe care le întreprinde aceasta.

Mișcarea de Tineret „Urmașii lui Ștefan” va realiza la data de 6 noiembrie 2017 următoarea sesiune, invitată fiind Olga Goncearova, reprezentantă a grupului etnic al ucrainenilor din Moldova, ex-director al Biroului pentru Relații Interetnice și președinta Adunării Popoarelor din Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?