Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Președintele și Guvernul discută despre posibilitatea înlocuirii ambasadorilor

1 noi. 2017,, 13:21   Politică
2589 0

Președintele și Guvernul discută despre posibilitatea desfășurării unei "noi runde" de înlocuiri a ambasadorilor Moldovei în străinătate. Informația a fost comunicată de surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Este vorba despre înlocuirea ambasadorilor, numiți acum un an și jumătate-doi, la propunerea Partidului Liberal, care făcea atunci parte din coaliția de guvernămînt. După ce liberalii s-au retras din coaliție, în mai 2017, persoanele, numite de către aceștia în funcții au fost înlocuite, în special, acelea, aflate în funcții de conducere la diferite instituții de stat.

Săptămîna trecută, spre exemplu, a fost numit în funcție noul ministru al Apărării, care e reprezentant al Partidului Popular European, Eugen Sturza. Nu este exclus faptul ca reprezentanții PPEM, care fac parte din coaliția de guvernămînt, să fie numiți în funcții la ambasade. De asemenea, săptămîna trecută, reprezentantul PPEM, Mihai Căpățină, a fost numit în funcția de secretar general al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Potrivit surselor din cadrul MAEIE, au fost pregătite documentele pentru retragerea ambasadorului de la București, Mihai Gribincea, a ambasadorului din Belgia, Luxemburg și NATO, Iurie Reniță, și a ambasadorului de la Vilnius, Valeriu Frija. Acum o zi, portalul deschide.md a comunicat că autoritățile moldovenești au solicitat agrement pentru numirea altor diplomați. Aceste informații au fost confirmate de către Gribincea și Reniță. Potrivit acestora, Guvernul propune numirea în România a diplomatului Ion Stăvilă și a viceministrului Lilian Darii la Bruxelles. Anterior, publicația «Ziarul de gardă» a relatat despre viitoarea numire în calitate de ambasador în Lituania a lui Serghei Mihov. Sursele din cadrul MAEIE nu au menționat motivele rechemării diplomaților, care au fost numiți în funcții mai puțin de doi ani în urmă.

Pentru a numi ambasadori este necesar consimțămîntul președintelui, care promulgă decretele corespunzătoare, după adoptarea decretelor relevante ale Guvernului. În martie, Cabinetul de Miniștri și președintele au reușit să ajungă la un compromis, privind numirea ambasadorilor în nouă țări. În schimbul acceptării de către Guvern a candidaților propuși de Igor Dodon în calitate de ambasadori în Rusia și Belarus, președintele a semnat decretele privind numirea ambasadorilor în SUA, Austria, Franța și alte cîteva țări.


În timpul vizitei sale la Moscova, la mijlocul lunii ianuarie, Dodon a declarat că va refuza să numească în funcții ambasadorii, propuși de Guvern. El a subliniat că acest lucru se datorează refuzului Guvernului de a-l rechema pe ambasadorul Republicii Moldova în România Mihai Gribincea. Președintele a cerut ca acesta să fie rechemat, după ce diplomatul a criticat acțiunile șefului statului de a-i retrage cetățenia Republicii Moldova fostului președinte al României, Traian Băsescu.

"În curînd, Guvernul va trebui să numească aproximativ 20 de ambasadori. Eu nu voi semna decretele, vom vedea ce vor face", a spus Dodon, comentînd atunci decizia Guvernului.

Atunci, Guvernul a respins propunerea președintelui de a-l rechema pe ambasadorul de la București, dar a coordonat cu șeful statului pozițiile privind înlocuirea ambasadorilor din alte țări. Reieșind din toate astea, de această dată Cabinetul de Miniștri a fost de acord să-l retragă pe diplomatul, care nu-l aranjează pe președinte, pentru a face rotație și în cadrul altor ambasade.

Potrivit datelor MAEIE, în unele ambasade este necesară înlocuirea ambasadorilor în legătură cu expirarea mandatului sau numirea ambasadorilor în țările, unde posturile rămîn vacante. Astfel, mandatul lui Eugen Caras, la postul de ambasador al Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar și cel al lui Iurie Bodrug, ambasador în Polonia, a expirat încă acum cîțiva ani, iar postul de ambasador al Republicii Moldova în Marea Britanie rămîne vacant din iulie 2015.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?