X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Negruța: Niciun ban nu a fost recuperat în urma „furtului miliardului”

1 noi. 2017,, 11:50   Economie
2623 1

Fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța, în prezent expert al Transparency International Moldova , susține că niciun leu din mijloacele fraudate în sectorul bancar nu a fost recuperat pînă în prezent, notează Noi.md.

Potrivit lui, contrar afirmațiilor făcute de autorități precum că recuperarea mijloacelor fraudate avansează, în realitate, este vorba despre surse recuperate doar din vinderea activelor celor trei bănci falimentare.

„Din mijloace fraudate din sectorul bancar recuperări sînt zero pentru moment. În paralel are loc procedura de insolvabilitate și lichidare a acelor trei bănci implicate în acest scandal. Iar procedura de insolvabilitate presupune vinderea de active, de automobile, clădiri, alte lucruri din care, într-adevăr, este recuperată o anumită sumă, dar aceasta nu ține de recuperarea fraudelor, pentru că nici măcar nu au pornit investigațiile veritabile. Cînd se vorbește despre un miliard de lei recuperat trebuie să facem claritate și asta ne spune și Banca Națională și Ministerul Finanțelor…E vorba de surse recuperate doar din vinderea activelor acestor trei bănci”, a declarat Veaceslav Negruța în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

În opinia economistului, doar raportul „Kroll” poate fi considerat o bună foaie de parcurs în sensul investigaţiilor care urmează a fi efectuate în Republica Moldova. Negruță este de părere că anume raportul „Kroll 2” trebuie să determine autoritățile să pornească aceste investigații.

”Este adevărat că raportul Kroll 2 aduce mai multă sensibilitate anumitor grupuri de persoane și beneficiarilor probabil. Trebuie să revenim la normalitate și să spunem că acest raport Kroll 2 este în baza unui contract încheiat cu Banca Națională, deci nu trebuie factorul politic să intervină și să substituie instituțiile statului. BNM cînd primește acest raport trebuie să-l prezinte instituțiilor de urmărire, inclusiv CNA, Procuraturii dacă e cazul, ca investigațiile să fie făcute de instituțiile statului” a concluzionat Veaceslav Negruță.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?