Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Chinezii care nu respectă imnul național, riscă să fie pedepsiţi

1 noi. 2017,, 00:00   Externe
1840 0

Nerespectarea imnului național în China ar putea fi pedepsită cu pînă la trei ani de închisoare, conform unui amendament propus la legislația penală chineză.

Proiectul de amendament a fost prezentat recent Congresului Național al Poporului, forul legislativ central din China. China este extrem de strictă față de cetățenii săi în ceea ce privește respectarea simbolurilor naționale. Legislația penală chineză prevede deja pedepse pentru delicte referitoare la drapelul și stema naționale, a explicat Wang Chaoying, adjunct al șefului comisiei pentru afaceri juridice al parlamentului de la Beijing.

Noua lege privind imnul național, adoptată în luna septembrie a acestui an, stipulează că persoanele care parodiază imnul chinez sau îl intonează la ocazii 'neadecvate', precum ceremonii funerare sau reclame comerciale, pot fi puse sub acuzare și pedepsite cu pînă la 15 zile de închisoare.

Legea privind imnul național s-ar putea aplica, de asemenea, regiunilor administrative speciale Hong Kong și Macao, conform amendamentului prezentat legislativului chinez. Locuitorii din Hong Kong au criticat această lege. Parodiile sunt o formă populară de exprimare și de protest în fosta concesiune britanică, care garantează libertatea de exprimare, spre deosebire de partea continentală a Chinei, adaugă Agenția reuters.com.


Prezentarea acestui amendament în parlamentul chinez are loc într-o perioadă în care în SUA are loc o dezbatere referitoare la gestul mai multor jucători din Liga Profesionistă de Fotbal american (NFL) de a îngenunchea în timpul intonării imnului național înaintea meciurilor. Unii au considerat acest gest drept o lipsă de respect față de simbolurile naționale, în timp ce alții susțin că jucătorii fac uz de primul amendament al Constituției SUA pentru a protesta.

Președintele american Donald Trump a cerut ca jucătorii respectivi să fie concediați sau să primească interdicție de a juca în NFL. ''Congresul nu va introduce nicio lege care să aibă drept obiect impunerea unei religii ori care să limiteze sau să anuleze libertatea cuvântului sau a presei ori dreptul cetățenilor de a se aduna și de a înainta petiții guvernului", prevede primul amendament al legii fundamentale din SUA.

În Hong Kong, fanii echipelor de fotbal protestează față de imnul național al Chinei. Ei au huiduit în 2015 în timpul intonării imnului înaintea unui meci de calificare pentru turneul final al Cupei Mondiale, ceea ce determinat FIFA să amendeze federația de fotbal din Hong Kong.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?