Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Chestiunea privind aderarea Finlandei la NATO ar putea să fie scoată la referendum

31 oct. 2017,, 21:30   Externe
1772 0

Orice iniţiativă din partea Finlandei pentru aderarea la NATO are nevoie de aprobare publică prin intermediul unui referendum, a declarat preşedintele finlandez Sauli Niinisto.

"Sunt convins că decizia de aderare necesită legitimitate, acceptare la scară largă ... Aş avertiza împotriva luării unor decizii de pe urma cărora o parte semnificativă a cetăţenilor ar suferi răni profunde", a spus Niinistro, fără a indica dacă susţine aderarea ţării la NATO, relatează reuters.com.

Finlanda este un stat membru al Uniunii Europene, dar a rămas în afara alianţei militare NATO, în conformitate cu tradiţia sa privind evitarea unei confruntări cu Rusia, cu care împarte o frontieră de 1,340 de kilometri şi o istorie tensionată.

Totuşi, ţara nordică a dezvoltat legături strânse cu NATO în ultimii ani, prin schimburi de informaţii şi participarea la exerciţii militare, reflectînd preocupările din Finlanda cu privire la criza din Ucraina şi la amplificarea tensiunilor în zona Mării Baltice.


Preşedintele finlandez Sauli Niinisto, în vîrstă de 69 de ani, este considerat favorit la cîştigarea celui de-al doilea mandat de şase ani în cadrul alegerilor din 28 ianuarie 2018. Acesta va candida ca independent, în condiţiile în care anterior a reprezentat Partidul Coaliţiei Naţionale, formaţiune care a cultivat relaţii bune cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Potrivit unui sondaj publicat în luna februarie, numai 21% dintre finlandezi sprijină aderarea la NATO, în timp ce 51% se opun. Guvernul de centru-dreapta din Finlanda a precizat că va monitoriza situaţia securităţii din regiune şi va analiza opţiunea de aderare la NATO.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?