X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Israelul a detonat un tunel de pe granița Fîșiei Gaza

31 oct. 2017,, 20:30   Externe
2506 0

Șase militanți palestinieni au fost uciși, după ce Israelul a detonat, ceea ce este considerat ca fiind, tunelul săpat care face legătura directă cu granița Fîșiei Gaza.

O sursă din interiorul grupului de militanți ai Mișcării Islamice de Rezistență a declarat că Arafat Abu Marshould, șeful facțiunii armate, a fost ucis împreună cu un asociat senior și cu alți doi militari. Grupul a declarat că din cauza ultimelor evenimente, facțiunea lor este în „plină alertă”, notează reuters.com.

Facțiunile armate ale grupului “Hamas” au declarat că au pierdut doi membri ai grupării, în timp ce încercau să salveze mai mulți bărbați care lucrau în tunel. Autoritățile de Sănătate din Gaza au declarat că nouă persoane au fost rănite, în urma deflagrației. Primul Ministru israelian, Benjamin Netanyahu a declarat că “tehnologia inovatoare” a ajutat la descoperirea tunelului, dar a refuzat să dea alte detalii.

Israelul a construit un zid subteran echipat cu senzori de-a lungul graniței de 60 de km cu Gaza, avînd ca scop finalizarea proiectului de 1,1 miliarde de dolari, cara ar urma să se încheie la jumătatea anului 2019. În timpul ultimului război din Gaza, în 2014, luptătorii Hamas au folosit zeci de tuneluri pentru a orbi militarii israelieni și a amenințat comunitățile civile din apropierea frontierei.


Locotenent-colonelul Jonathan Conricus, un purtător de cuvînt al armatei israeliene, a declarat că tunelul distrus luni a fost în curs de a fi săpată din orașul Gaza, Khan Younis, peste graniță, unde a fost aruncat în aer.

Întrebat de reporteri dacă “Hamas” se face responsabil, Conricus a spus: “Nu pot să confirm asta”. “IDF (Forțele de Apărare ale Israelului) nu intenționează să escaladeze tensiunile, ci este pregătit pentru o varietate de scenarii”, a spus Conricus. “Presupunerea de lucru este că acesta nu este singurul tunel pe care organizațiile teroriste palestiniene încearcă să-l sape”.

“Considerăm că Hamas este responsabil pentru orice tentativă efectuată pe teritoriul său și care este realizată de oamenii care se află sub autoritatea lor. Reprezintă o provocare asupra suveranității noastre”, a declarat Netanyahu parlamentarilor Likud, acuzând direct membrii Hamas de săparea tunelului.

Purtătorul de cuvînt al organizației, Daoud Shehab, a precizat într-o declarație că reacția Israelului de bombardare a tunelului este „o agresiune teroristă”, iar fracțiunile de rezistență palestiniene și-au rezervat dreptul de-a răspunde “la timpul potrivit”.

Hamas a ajuns la o înțelegere de reconciliere cu autoritatea palestiniană a președintelui Mahmoud Abbas, susținută de Occident, la începutul acestei luni, la un deceniu după ce Hamas a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza, în urma unui scurt război civil.

Israelul și Statele Unite au cerut ca Hamas să fie dezarmat, după ce a luat parte la pact, însă Hamas a respins cererea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?