X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Experţi: Autorităţile tergiversează intenţionat investigarea furtului miliardului

30 oct. 2017,, 17:10   Politică
3474 3

Autorităţile Moldovei tergiversează intenţionat investigarea furtului miliardului de la trei bănci din ţară.

Această concluzie a experților Comisiei pentru controlul public din cadrul Consiliului Societăţii Civile de pe lîngă preşedintele RM a fost prezentată luni, în cadrul unei conferinţe de presă, de către preşedintele acesteia, Fiodor Ghelici.

Potrivit agenţiei «Infotag», printre alte concluzii el a remarcat activitatea lentă a anchetatorilor de la instituţiile abilitate, care ascund dovezile referitor la această fraudă financiară de rezonanţă.

"Ceea ce se întâmplă pe linia Guvernului poate fi clar identificat drept sabotarea unei investigaţii obiective şi imparţiale. Autorităţile ascund intenţionat informaţii din dosar, acoperă numele persoanelor şi numele firmelor, implicate în schema infracţională de scoatere a banilor din ţară", a spus activistul civic, subliniind că numai "schimbarea guvernării va permite să fie dezvăluit secretul şi motivele care au dus la crima secolului".

Ghelici a citat traducerea unui document - raportul experţilor FMI, conduşi de Harry Parker, care au studiat la sfîrşitul anului 2013 situaţia de la Banca de Economii (BEM).


"Experţii de la FMI au pregătit un raport pentru conducerea lor. Dar l-au trimis autorităţilor Republicii Moldova cu ştampila "secret". În document erau înscrise numele persoanelor responsabile de situaţia de la bancă şi care ştiau de evoluţia catastrofală a evenimentelor din cadrul acesteia. Printre ei se numără guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, adjunctul său, Emma Tăbîrţă, ministrul Finanţelor de atunci, Veaceslav Negruţa, directorul Agenţiei Proprietăţii Publice, Tudor Copaci, preşedintele Comitetului de Conducere al BEM, Cristina Burlacu, şi administratorul BEM, Victor Bodiu. Străinii au avertizat asupra problemelor grave iminente, dar nu a existat nicio reacţie la aceasta", a spus Ghelici.

În opinia sa, toate componentele Guvernului care erau în Moldova pînă la sfîrşitul anului 2014 sînt criminale, responsabilii trebuie să fie traşi la răspundere pentru acţiunile sau inacţiunile lor.

"Comisia a intrat în posesia unui alt document secret, datat din decembrie 2014. Acesta a fost expediat de angajaţii autorităţii responsabile către Cristina Burlacu şi conţine o listă de companii şi sute de milioane de lei care pleacă în off-shore. Nu a fost întreprins nimic. Actualmente, din întregul grup de funcţionari a avut de suferit numai Emma Tăbîrţă, care a fost demisă", a amintit Ghelici.

Potrivit lui, acum cetăţenii trebuie să plătească tot ce au furat escrocii, ajunşi la guvernare şi politicienii, care îi acoperă.

Economistul comisiei, Mihail Poisic, a vorbit, pe scurt, despre schema furtului miliardului.

"Se încearcă implicarea în această afacere a oamenilor de afaceri Veaceslav Platon, Ilan Şor şi a fostului premier Vlad Filat. Însă lucrurile nu stau chiar aşa. Acţiona un grup de afacerişti care, într-o perioadă scurtă de timp, la sfîrşitul lui noiembrie 2014, "au aruncat" coordonat prin intermediul a şase bănci mijloacele de la Banca Socială. Este vorba de circa 17,8 mild. lei. Banii au fost transferaţi de la Moldova Agroindbank, Victoriabank, Moldindconbank, Banca Socială, BEM şi Unibank. Apoi a urmat hotărîrea Guvernului Iurie Leancă privind acordarea garanţiilor de stat în sumă de peste 9 mild. lei pentru lichiditatea acelor trei bănci. Ulterior, printr-o hotărîre a Guvernului, condus de Chiril Gaburici, au mai fost acordate garanţii în sumă de 4,5 mild. lei. Apoi banii "luaţi" de la Banca Socială; au fost împărţiţi sub formă de credite la cinci firme şi transferaţi în off-shore", a spus el, menţionînd că transferarea mijloacelor era urmărită personal de Drăguţanu şi Tăbîrţă.

"Au fost scoase 13,3 mild. lei. Ceilalţi bani au mers spre achitarea unor obligaţiuni în Moldova", a spus Poisic, confirmînd concluzia colegilor săi că "hotărîrile Guvernelor Leancă şi Gaburici şi managementul conducerii de atunci a BNM erau ilegale, după natura lor".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?