Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Cînd ar putea fi reluate negocierile în formatul „5+2”

30 oct. 2017,, 16:31   Politică
2375 0

Pavel Filip s-a întîlnit astăzi cu reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor din formatul „5+2” în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, comunică Noi.md.

Părţile au trecut în revistă ultimele evoluţii privind negocierile în formatul „5+2” în contextul pregătirilor pentru reuniunea ministerială a OSCE de la Viena. Participanții la dialog au constatat că există premise reale pentru convocarea pînă la sfîrșitul lunii noiembrie a unei noi reuniuni în formatul „5+2”. În cadrul acesteia urmează să fie actualizată agenda de negocieri.

O chestiune în rezolvarea căreia s-a avansat mult este deschiderea, în timpul apropiat, a podului de la Gura Bîcului. De asemenea, au fost înregistrate progrese şi în ce priveşte apostilarea diplomelor emise de instituțiile de învățămînt din regiunea transnistreană. „Este în interesul nostru ca elevii din această regiune să-și poată continua studiile oriunde vor ei, inclusiv în Uniunea Europeană”, a menţionat Pavel Filip.

Părțile s-au referit, de asemenea, la evoluțiile privind înregistrarea automobilelor din regiunea transnistreană, asigurarea conexiunii telefonice dintre cele două maluri ale rîului Nistru, precum și transportarea produselor și mărfurilor pe calea ferată prin regiunea transnistreană.

Prioritare pentru agenda de negocieri rămîn a fi subiectele ce ţin de buna funcţionare a școlilor cu predare în baza grafiei latine, accesul fermierilor din Raionul Dubăsari la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol – Rîbnița şi eliminarea obstacolelor în calea liberei circulații a persoanelor, bunurilor și serviciilor între cele două maluri.


În procesul de negocieri în formatul „5+2” a diferendului transnistrean, în calitate de mediatori și observatori, sînt implicați reprezentanți ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ai Federației Ruse, ai Ucrainei, ai Statelor Unite ale Americii și ai Uniunii Europene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?