X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Experții germani despre consecințele fraudei bancare în Moldova

30 oct. 2017,, 16:11   Economie
3608 0

Majoritatea indicatorilor arată că încrederea în sistemul bancar al Moldovei se restabilește, în pofida situației complicate, create după jaful secolului.

Anunțul a fost făcut de către experții din cadrul German Economic Team, care oferă Guvernului țării noastre recomandări pe marginea chestiunilor economice, relatează NOI.md.

Potrivit studiului lor, fraudele bancare din 2014 au afectat profund sectorul, provocînd diminuarea activelor, în raport cu PIB-ul de la 84 la sută în 2014 la 54 la sută în 2016.

Experții au indicat că concentrația în sectorul bancar al țării s-a majorat – în prezent ponderea celor mai mari trei bănci în volumul total al pieţei constituie 65 la sută din volumul total al activelor, pe cînd în 2013 ponderea lor a fost de 50 la sută. Comparația regională a situației denotă că mărimea mai mică și concentrația mai mare nu creează probleme. Totuși, scandalul bancar în Moldova a știrbit substanțial din încrederea în acest sector.

Însă, potrivit experților, în prezent majoritatea indicatorilor arată că încrederea în sistemul bancar al țării se restabilește. Depozitele în lei au crescut de la 23 miliarde de lei, în octombrie 2015, pînă la 32 miliarde de lei, în iulie 2017. Sporirea interesului pentru depozite în valută a fost temporară, acum acesta fiind stopat (ponderea depozitelor a crescut de la 46 la sută la 57 la sută din volumul total), iar în momentul de față dolarizarea depozitelor constituie 45 la sută, ceea ce corespunde nivelului înregistrat pînă la frauda bancară. După lichidarea celor trei bănci insolvabile, suficiența capitalului ponderat la risc în sistem este mai mare, decît înainte de criză, constituind circa 30 la sută, față de 13 la sută în ianuarie 2015, iar ponderea creditelor neperformante sporește doar datorită introducerii de către Banca Națională a Moldovei a unor norme de reglementare mai stricte. Pe lîngă aceasta, eforturile BNM privind sporirea transparenței dau roade. Acțiunile celor mai mari bănci au fost blocate și substituite parțial în cadrul unor noi emisiuni.


Totodată, potrivit experților germani, continuă să fie nesoluționată problema creditării slabe a sectorului privat, fiind indicate cîteva motive. Pe de o parte, lipsesc proiecte calitative pentru creditare, pe de altă parte – băncile sînt puțin încurajate să ofere credite cu o dobîndă joasă, deoarece dobînda la obligațiunile de stat și certificatele Băncii Naționale sînt înalte.

În această situație vînzarea acțiunilor blocate ale celor mai mari bănci investitorilor strategici va contribui la încurajarea businessului de credit.

Experții German Economic Team au declarat că principalul scop al reformelor, implementate în ultima perioadă în sistemul bancar a fost restabilirea încrederii în acesta și asigurarea transparenței acționariatului și a adevăraților proprietari ai băncilor.

Totodată, au fost adoptate acte normative și în alte domenii, pentru a evita repetarea situației, care a avut loc în 2014. În 2018 Moldova urmează să inițieze implementarea standardelor Basel III, pentru reglementarea sectorului bancar, ceea ce constituie un pas mare înainte, care necesită eforturi susținute din partea băncilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?