X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Transferuri record de bani în Moldova

30 oct. 2017,, 12:10   Economie
2669 0

În septembrie 2017 au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Moldova mijloace bănești în valoare netă de 109,31 mil. de dolari.

Această sumă a depăşit indicii lunii precedente cu 3,1%, iar indicii din septembrie anul trecut - cu 9,4%, precum și s-a dovedit a fi sumă record lunară din ultimii doi ani, comunică NOI.md.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei, per ansamblu, în ianuarie-septembrie 2017 valoarea netă a transferurilor de bani în Moldova prin intermediul băncilor în favoarea persoanelor fizice s-a majorat cu 9,5%, constituind 872,2 mil. de dolari.

În structura pe valute a transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice, conform bilanţului lunii septembrie 2017 remitenţelor în dolari SUA le-a revenit ponderea principală de 52,2% din volumul total (în descreștere cu 0,1 punct procentual, comparativ cu septembrie 2016), urmate de transferurile în euro – 39,6% din volumul total (în creștere cu 3,7 p. p.) și cele în ruble rusești – 8,2% (în descreștere cu 3,6 p. p. faţă de perioada de referinţă a anului trecut).

În septembrie 2017, comparativ cu perioada similară a anului precedent, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor din transferurile prin SRB, față de dolarul SUA au contribuit cu 1,8 puncte procentuale la creșterea totală a valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice. Însă, realmente, (eliminîndu-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent) a fost înregistrată o creștere a volumului transferurilor cu 7,6%.


Banca Națională a Moldovei atrage atenția că transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice, prin intermediul băncilor licențiate nu constau doar din remiterile cetățenilor Moldovei, care lucrează peste hotare, ci includ și astfel de transferuri unilaterale, precum sînt salariile de la organizaţiile internaționale şi agenţii economici din străinătate, pensii sociale, indemnizații, pensii alimentare. Datele BNM nu includ plățile prin băncile raioanelor din stînga Nistrului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?