X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Indexul pentru pacea și securitatea femeilor: Pe ce loc se găsește R. Moldova

30 oct. 2017,, 09:41   Societate
7650 0

Islanda și Norvegia sînt țările care oferă femeilor cele mai bune condiții de trai, în timp ce în Siria și Afganistan, femeile o duc cel mai rău, potrivit unui index care face bilanțul realizărilor și deficiențelor din perspectiva condiției femeii la nivel global, realizat de The Thomson Reuters Trust Principles.

Conform indexului Republica Moldova împreună cu China se află pe locul 87, cu o poziție mai sus se găsește Tanzania și Nepal.

Indexul pentru pacea și securitatea femeilor a monitorizat 153 de țări în care locuiește mai mult de 98% din populația globului. Analizînd indicatori precum violența sau folosirea telefoanelor mobile, raportul a descoperit discrepanțe importante atît între state, cît și în interiorul aceleiași țări.

Măsurarea progreselor și îmbunătățirea vieților femeilor este un element cheie în procesul de menținere a păcii și securității națiunilor, au afirmat realizatorii indexului, Institutul Național de Cercetare pentru Pace din Oslo și Institutul pentru Femei, Pace și Securitate din Georgetown (GIWPS), notează reuters.com.

„Condiția femeilor și negarea drepturilor acestora este un indicator de viitoare instabilitate și conflict în țara respectivă”, a declarat Melanne Verveer, directoarea executivă a GIWPS, într-un interviu pentru Thomson Reuters Foundation.


Țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord s-au clasat la coada listei, în timp ce țările scandinave au ocupat primele poziții în indexul pe care Thomson Reuters Foundation l-a obținut înainte de lansarea oficială.

În multe țări, progresul este foarte neuniform, indică datele indexului.

În Africa de Sud, femeile au făcut progrese în zona educației și în domeniul reprezentării politice, dar mai puțin de trei din zece se simt în siguranță să iasă noaptea pe stradă, iar un sfert se declară victime ale violenței din partea partenerului, se arată în raport.

„Am auzit fete din Africa de Sud spunîndu-mi: Nu mă simt în siguranță în casa mea, nu mă simt în siguranță cînd merg la școală, nu mă simt în siguranță în sala de clasă”, a spus Verveer, care a fost primul ambasador al Statelor Unite pe problemele globale ale femeilor.

Indexul a mai constatat că, în Iran, cea mai mare parte dintre femei au acces la conturi financiare și au un nivel de educație superior altor țări din regiune. Cu toate acestea, legea iraniană restricționează dreptul femeilor măritate de a obține pașaport, le permite soților să le interzică soțiilor să muncească și nu le protejează împotriva violenței domestice.

Indexul a măsurat procesul de incluziune socială, cum ar fi educația și statutul de angajat; justiția, așa cum este reflectată de legi și cazurile de discriminare; securitatea, din punctul de vedere al familiei și violenței în comunitate.

Un alt indicator al incluziunii sociale a fost utilizarea telefonului mobil, considerat un indicator important pentru condiția femeilor în țările dezvoltate. Accesul la telefonie mobilă oferă autonomie, încredere în forțele proprii, siguranță și acces la oportunități de angajare, se mai precizează în index.

Per ansamblu, țările în care femeile au cele mai bune condiții de trai sînt Islanda, Norvegia, Elveția, Slovenia, Spania, Finlanda, Canada, Olanda,Suedia, Belgia, Singapore, Danemarca, Germania și Marea Britanie.

Statele Unite s-au clasat pe poziția a 22-a, în parte pentru că nu există legislație care să garanteze plata egală, nici concediu de maternitate plătit, potrivit raportului.

În același timp, femeile din Statele Unite au de înfruntat „o criză unică de violență mortală” care are la bază violența domestică și accesul facil la arme de foc. Riscul ca femeile să fie omorîte atunci cînd se confruntă cu violența domestică este de cinci ori mai mare cînd este o armă disponibilă.

La coada clasamentului se află Siria, Afganistan, Yemen, Pakistan, Republica Centrafricană, Congo, Iraq, Mali, Sudan, Niger, Liban, Camerun și Ciad.

Unul dintre scopurile indexului este promovarea obiectivelor de dezvoltare durabilă aprobate de Organizația Națiunilor Unite cu doi ani în urmă și care au ca termen de realizare anul 2030, spun realizatorii raportului.

Obiectivele globale includ dreptul universal la educație, înlăturarea discriminării, conflictului și sărăciei.

Indexul urmează să fie actualizat la fiecare doi ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?