Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Kazahstanul trece de la alfabetul chirilic la cel latin

29 oct. 2017,, 12:32   Externe
4617 2

Kazahstanul îşi va schimba alfabetul oficial pentru a treia oară în mai puţin de 100 de ani, în cadrul unei iniţiative care este considerată parţial o acţiune simbolică prin care această ţară încearcă să îşi sublinieze independenţa, informează Reuters.


Preşedintele Nursultan Nazarbaev a ordonat joi cancelariei sale să se pregătească pentru a trece de la alfabetul chirilic la un alfabet bazat pe litere latine, distanţîndu-se astfel de Rusia. Kazaha, o limbă altaică, membră a grupului vestic al limbilor turcice, a fost scrisă cu litere arabe pînă în anii ’20, cînd fosta Uniune Sovietică a decis să introducă în această republică alfabetul latin, pentru o scurtă perioadă de timp. Acesta a fost apoi înlocuit cu un alfabet chirilic în 1940, bazat pe alfabetul rus. Noua iniţiativă promovată de preşedintele Kazahstanului are parţial legătură cu tehnologia modernă. Actualul alfabet chrilic folosit în această ţară are 42 de litere, fiind dificil de utilizat pe dispozitivele mobile — o tastatură kazahă standard utilizează aproape toate tastele numerice în plus faţă de tastele ce conţin litere şi semne de punctuaţie.

Cea mai recentă versiune de alfabet latin propusă în Kazahstan se bazează pe utilizarea simbolului apostrof pentru modificarea literelor. Astfel, numele oficial al ţării va fi scris în felul următor: Qazaqstan Respy’blikasy. Deşi kazaha a devenit limbă de stat după ce Kazahstanul a devenit o ţară independentă în 1991, doar 62% dintre locuitorii săi au declarat că vorbesc şi scriu fluent în kazahă, potrivit celui mai recent recensămînt realizat în această ţară în 2009.

Rusa este mult mai răspîndită, 85% din totalul locuitorilor declarînd că scriu şi vorbesc fluent în această limbă, potrivit aceluiaşi recensămînt. Rusa este recunoscută ca limbă oficială în Kazahstan. Alte cîteva ţări vorbitoare de limbi turcice, inclusiv Turcia, dar şi fostele republici sovietice Azerbaidjan, Turkmenistan şi Uzbekistan, au făcut la rîndul lor trecerea la alfabete bazate pe litere latine.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?