Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Stepaniuc: Hotărîrea Curții Constituționale este un nonsens (VIDEO)

27 oct. 2017,, 16:10   Politică
10727 7

Curtea Constituțională este prima la nivel european care își permite în mai multe hotărîri să creeze noi norme de drept și prin aceasta uzurpează prerogativa Parlamentului.

Este opinia fostului viceprim-ministru Victor Stepaniuc, care a comentat într-un interviu pentru NOI.md hotărîrea privind suspendarea temporară a lui Igor Dodon și delegarea atribuției de numire a ministrului Apărării lui Andrian Candu.

„Faptul cum interpretează ei legile începînd practic cu anii 2010, 2013, cînd au hotărît în locul Parlamentului cum să se numească limba de stat, iar acum avem un caz cu suspendarea ocazională, este un caz foarte rar. Practic, literatura de specialitate, dreptul constituțional nu atestă asemenea cazuri de interpretare. Cum pot în același moment să funcționeze doi președinți – cel ales de popor și să apară pe cîteva minute un președinte interimar? Este un nonsens acest caz”, a comentat Stepaniuc.

În opinia fostului demnitar, hotărîrile Curții din ultimii ani discreditează statul, sistemul politic democratic din țara noastră. „După cum spun mai mulți specialiști în drept, există temeiuri pentru intentarea unui dosar penal pentru uzurparea puterii de stat. Probabil va veni timpul și, mai devreme sau mai tîrziu, lucrurile se vor schimba. Este o problemă dureroasă și ea trebuie soluționată. O asemenea curte constituțională trebuie să plece, trebuie găsite mecanisme ca ea să fie demisă, iar toate aceste cazuri trebuie cercetate prin prisma Codului penal. Eu nu văd altă aplicare aici decît de cea a Codului penal”, a subliniat Victor Stepaniuc.

Fostul vicepremier mai este de părere că întreaga clasă politică trebuie să ia atitudine față de derapajele Curții Constituționale. Cu toate acestea, nu este clar de ce partidele proeuropene de opoziție nu au adoptat nicio poziție în această problemă.


„Aici trebuie, desigur, să vorbească mai mult intelectualii, oamenii care înțeleg aceste lucruri, dar o poziție trebuie să adopte și partidele politice. Opoziția, la noi, se comportă foarte straniu, cea de centru-dreapta, care, deși se declară împotriva regimului, ce ține de hotărîrile Curții niciodată nu își declară opiniile”, a conchis Stepaniuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?