Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Astăzi e sărbătoarea Sfintei Parascheva – ocrotitoarea Moldovei

27 oct. 2017,, 10:49   Societate
3243 0

Astăzi, 27 octombrie, creștinii ortodocși care respectă calendarul iulian o cinstesc pe Sfînta Cuvioasa Parascheva, notează NOI.md.

Cuvioasa Parascheva s-a nascut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul). De mică s-a remarcat prin dărnicie și milă față de săraci.

Se spune că pe cînd avea 10 ani, ea a auzit într-o biserică cuvintele Evangheliei: „Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie.” (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte au determinat-o să-și dăruiască hainele săracilor.

După o vreme s-a retras în pustie. Urmînd sfaturile unor viețuitori aleși, s-a îndreptat spre ținutul Pontului, oprindu-se la mănăstirea „Maicii Domnului” din Heracleea, unde a stat timp de cinci ani.

De aici a plecat spre Țara Sfîntă, dorind să-și petreacă restul vieții în locurile sfinte. După ce a văzut Ierusalimul, s-a așezat într-o mănăstire de călugărițe în pustiul Iordanului. Din Constantinopol s-a îndreptat spre Epivat, unde a și decedat.


Moaştele Sfintei Parascheva au ajuns la Iaşi în 1641, pe vremea domnitorului Vasile Lupu, fiind depuse la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”. Sfinta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei şi Bucovinei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?