Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Moldoveanul care s-a ambiționat să demonstreze că imposibilul este posibil (VIDEO)

29 oct. 2017,, 10:00   Societate
19841 0

Istoria de astăzi este una care ne demonstrează încă o dată că imposibilul poate fi posibil și că pentru a obține ceea ce îți dorești ai nevoie doar de muncă și dorință.

Astăzi vă invităm să cunoașteți istoria lui Ion Lazarenco-Tiron, unul dintre cei mai ”tari” moldoveni din toate timpurile. Este asemenea lui Ștefan Cel Mare, care se încăpățina să cîștige orice război în care se avînta. La fel și marele nostru înotător se avîntă în aventuri periculoase, dar după care iese un mare învingător, iar cel mai important – de fiecare dată cînd obține o victorie, o face cu gîndul la Republica Moldova, țara în care s-a născut, a crescut și căreia îi dorește un viitor prosper.


S-a născut în satul Brăviceni, Orhei, într-o familie în care de mic copil a fost învățat ce înseamnă disciplina, iar asta pentru că tatăl a fost militar de profesie. De mic copil a visat să fie polițist, dar peste ani a ajuns să se ambiționeze să traverseze nu doar cele mai mari, dar adesea și cele mai periculoase strîmtori ale lumii, și i-a reușit. Doar timp de un an a trecut înot trei dintre cele mai mari strîmtori de pe pămînt, și anume: Canalul Catalina din California, Canalul Molokai din Hawaii și Canalul Tsugaru din Japonia.

Decide să plece în Europa cînd încă era student la Academia de Poliție, în căutarea unei vieți mai bune și a unui viitor mai frumos. Așa ajunge în Irlanda, unde se stabilește cu traiul și unde pînă în prezent promovează valorile și tradițiile neamului nostru.

„Fiind în Irlanda, ne-am străduit să păstrăm în primul rînd ceea ce am luat de acasă, de la părinți, de la bunei, de la străbunei. În fiecare an, de Paște, invităm irlandezi la noi acasă ca să sărbătorim împreună cu ei după tradițiile creștinești. Tot ce am putut să duc din Moldova acolo, am dus!”, ne-a povestit înotătorul.

Ceea ce a făcut, nu a făcut-o pentru medalii sau premii, dar pentru dorința de a-și promova neamul și valorile naționale. Își dorește să simtă și să aibă certitudinea că nu trăiește în zadar, iată de ce de fiecare dată își asumă noi provocări și înregistrează noi succese.

Atunci cînd își amintește de anii de copilărie, îi vine mirosul de plăcinte făcute de mama.

Ion Lazarenco-Tiron mărturisește că nici el nu știe de unde a apărut pasiunea de înot, însă știe cu certitudine că înotul este un sport pe care nu poți să-l minți.

„Atunci cînd ești în mijlocul Pacificului, iar sub tine sînt kilometri întregi de apă și nu ai voie să te atingi de nimic, acolo te poți minți doar pe tine”, a mărturisit eroul nostru de astăzi.

Deși unii nu-l cred, Ion Lazarenco-Tiron afirmă că nu este un înotător profesionist – a învățat să înoate de pe Youtube, apoi s-a ambiționat să treacă Nistrul înot. Atunci cînd se află în mare sau în ocean și simte că nu mai are putere de a continua, se gîndește la copiii loviți de soartă, iar acest fapt îi dă forțe să meargă mai departe, pentru că își dorește să fie un exemplu demn de urmat pentru cei care și-au pierdut speranțele.

„Dintr-o glumă am făcut un înot, dintr-o glumă am traversat o strîmtoare și voi merge pînă la capăt doar ca să obțin ceea ce îmi doresc”, ne-a spus Ion Lazarenco-Tiron.

Fără să își dea seama, atunci cînd a traversat Nistrul înot, a înregistrat un record mondial, înotînd 238 km, lucru nemaireușit de altcineva în lume. Cu toate acestea, nu s-a gîndit niciodată la ceea ce va avea în schimb, dar la lecția pe care le-o poate da oamenilor prin exemplul său. Iar asta pentru că în spatele unui canal sau strîmtoare traversată stau ore, zile și luni de antrenamente, de suferință și dedicație.

„În Canalul Mînecii am crezut că mor. În apă simți că atingi lucruri care adesea te înspăimîntă, pentru că nu știi ce sînt ele, nu știi cine e sub tine, poate fi un rechin sau un oricare alt pericol”, ne-a mărturisit protagonistul.

Ion Lazarenco-Tiron trăiește într-o lume teribilă, în care își dorește să obțină orice își dorește și, indiferent de greutăți, familia îl susține în toate, iar următoarea provocare pentru el este Strîmtoarea Cook, care desparte insula de nord de cea de sud a Noii Zeelande. Cererea i-a fost confirmată recent, iar data probabilă a înotului este 24 ianuarie 2018.

Ion Lazarenco-Tiron este un exemplu viu al faptului că, dacă îți dorești cu adevărat, poți obține orice. Pentru eroul nostru de astăzi nu există cuvîntul ”nu pot”, ci există doar cuvîntul ”nu vreau”.

Dacă vrei să fii protagonistul campaniei noastre și să scoți din anonimat lucrurile frumoase sau istoria ta irepetabilă, te îndemnăm să trimiți un mesaj pe adresa electronică a portalului de știri NOI.md: info@noi.md.

Iar noi, în fiecare zi de duminică, te invităm să citești file din istoria unor moldoveni, adevărați urmași ai lui Ștefan.

Alte reportaje din proiectul ”Moldovenii care scriu istoria” puteți găsi aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?