Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cîte investiții vor atrage ZEL-urile din Moldova pînă la sfîrșitul anului

26 oct. 2017,, 18:00   Economie
3014 0

Pînă la sfîrșitul acestui an, volumul investițiilor atrase de zonele economice libere din Moldova va depăși suma de 115 milioane de dolari SUA.

Iar în următorii doi ani, în urma atragerii unor proiecte investiționale noi, această sumă va crește încă cu circa 280 de milioane de dolari.

Datele au fost citate astăzi de către viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, în cadrul unei conferințe de presă privind activitatea ZEL-urilor în 9 luni ale anului curent.

Potrivit vicepremierului Calmîc, creșterea volumului investițiilor în următorii doi ani se așteaptă în urma lansării proiectelor investiționale în ZEL „Bălți” de circa 250 mil. dolari, ZAL PP „Valkaneș” (subzona Comrat) de circa 10 mil. dolari, ZAL PP „Taraclia” – 4 mil. dolari și ZAL PP „Otaci-Business” – circa 15 mil. dolari SUA. „În procesul de modernizare și relansare a economiei naționale, zonele economice libere au devenit principalele platforme de atragere a investițiilor străine directe, catalizatori ai creșterii exporturilor de mărfuri autohtone pe piața comunitară, CSI sau alte piețe regionale și mondiale”, a subliniat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Vorbind despre proiectele de succes din ultima perioadă, Octavian Calmîc a adus drept exemplu construcția fabricii de producere a cablajelor pentru industria auto a Companiei germano-japoneze Sumitomo Electric Bordnetze (SEBN) de la Orhei, care va oferi aproximativ 2500 de locuri noi muncă.

„Doar pentru construcția uzinei pe o suprafață de aproximativ 27 de mii de metri pătrați au fost utilizați 22 de milioane de euro. Investiția efectuată la prima etapă, inclusiv costul echipamentelor, constituie circa 30 de milioane de euro”, a specificat ministrul, invitîndu-i pe reprezentanții mass-media la deschiderea oficială a întreprinderii, care va avea loc la 30 octombrie curent.

Referindu-se la numărul angajaților rezidenților în ZEL-uri, vicepremierul Calmîc a menționat că la 1 octombrie curent, numărul acestora constituia 10,8 mii persoane, majorîndu-se cu 63,3% în comparație cu perioada similară 2016, iar către sfîrșitul anului curent cifră va crește pînă la 12,3 mii persoane.

„În același timp, ca urmare a realizării unor noi proiecte investiționale, prognozăm ca în următorii 2 ani numărul angajaților în cadrul zonelor economice libere să se dubleze, depășind 24 de mii de persoane, dintre care peste 10 mii în ZEL „Bălți”, circa 2000 ZAL PP „Valkaneș” și peste 300 de persoane la „Otaci-Business”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Octavian Calmîc a mai accentuat că volumul vînzărilor nete ale producției industriale (în prețuri curente) în total pe zonele economice libere, în 9 luni ale anului curent, s-a majorat cu 15,1% față de anul precedent şi a constituit 3686 de milioane de lei.


„Potrivit estimărilor administrațiilor zonelor libere, volumul producției industriale în anul 2017 va constitui circa 5,1 miliarde de lei, comparativ cu 4,5 miliarde în 2016. Practic toată producția fabricată în zonele economice libere este destinată exportului”, a spus vicepremierul Calmîc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?