X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Jurnaliștii dau alarma! Autoritățile închid un canal de televiziune opozant

26 oct. 2017,, 15:10   Societate
9687 1

Autoritățile moldovene încearcă să aplice represiune politică asupra postului opozant de televiziune BTV, folosind instrumentele instituționale disponibile statului.

Acest lucru este menționat în declarația Asociației Jurnaliștilor de Limba Rusă din Moldova, în care se atrage atenția publicului larg și a diplomaților străini asupra răfuielii politice cu postul de televiziune din Bălţi (BTV), care difuzează puncte de vedere diferite de cele promovate de mai multe publicații republicane afiliate partidului de guvernămînt.

Acestui canal de televiziune i s-a ridicat licența de emisie, iar procesul de eliberare a licenței prin cablu este tergiversat. În afară de aceasta, operatorul național al SA Moldtelecom refuză să includă canalul BTV în grila sa de emisie.

Pe 19 octombrie 2017 a expirat licenţa de emisie a canalului de televiziune din Bălţi. Consiliul Coordonator al Audiovizualului nu i-a prelungit-o, această chestiune nici nu a fost examinată. Motivul ar fi faptul că frecvența pe care se difuzează televiziunea BTV se presupune că interferează cu televiziunea digitală, planificată a fi implementată în Moldova în 2018. Ministerul de profil însă a elaborat și discută cu canalele TV un proiect de lege care prevede un alt transfer al tranziției la televiziunea digitală din 2018 pe 2020.

Potrivit asociaţiei menționate, deşi „era digitală” se amînă, frecvenţele de emisie care împiedică ofensiva ei sînt lichidate. Statul însă nu a prevăzut un mecanism de depăşire a acestui moment cel puţin litigios. În proiectul de lege adresat de Ministerul Economiei canalului BTV pentru a obţine revocarea, nu se spune nimic despre ceea ce pot întreprinde deţinătorii de licenţă pentru timpi de antenă, printre care este şi licenţa BTV. De fapt, ei ar trebui doar să se resemneze.


„Deşi pînă în anul 2020 este încă mult timp şi, judecînd după istoria implementării televiziunii digitale, nu este cert că în 2020 se va produce măcar ceva, canalul local BTV, care pregăteşte sută la sută produs autohton, de fapt este privat de posibilitatea de a livra telespectatorilor săi informaţie de importanţă socială”, au remarcat reprezentanții Asociaţiei.

În declaraţia lor jurnaliştii au menţionat că mecanismul minimizării acestui efect negativ şi inechitabil ar putea fi prelungirea licenţei pînă la momentul tranziţiei la televiziunea digitală sau acordarea unei frecvenţe de alternativă. În caz contrar, este vorba despre crearea premiselor pentru concurenţă neloială, îndeosebi dacă luăm în calcul refuzul nemotivat şi tacit al SA Moldtelecom de a include BTV în grila sa de emisie.

În opinia jurnaliştilor, refuzul de a prelungi licenţa BTV poate fi, de asemenea, considerat ca înstrăinare forțată a proprietății unui agent economic. Astfel este licenţa conform Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului. Legea care prevede, chiar indirect, retragerea proprietății (care conduce la retragerea acesteia), contravine angajamentelor asumate de Moldova în cadrul Consiliului Europei, dacă această lege nu prevede despăgubiri pentru daune.

Asociația Jurnaliștilor de Limba Rusă din Moldova este alarmată şi de faptul că Televiziunea din Bălţi a depus cu mai mult de o lună în urmă o cerere de licență prin cablu în loc de cea terestră, dar de atunci au avut loc patru reuniuni ale CCA, iar această chestiune nu a fost inclusă pe ordinea de zi.

„Ţinînd cont de cele descrise mai sus (revocarea licenţei de emisie, tergiversarea procesului de acordare a licenţei terestre, refuzul SA Moldtelecom de a include canalul de televiziune în grila sa de emisie), se poate concluziona că noi sîntem martorii unei încercări de represalii politice împotriva canalului de televiziune din opoziție, folosind instrumentele instituționale din mîinile statului”, se menţionează în declarația Asociației.

În aceasta se solicită, de asemenea, misiunilor diplomatice acreditate în Moldova, Misiunii OSCE și reprezentanţei Uniunii Europene în RM să facă o evaluare rapidă a răfuielii în curs de desfășurare în Moldova cu canalul de televiziune care difuzează opinii diferite de cele promovate de mai multe instituții media din republică afiliate partidului de guvernămînt.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?