X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Cutremurele ar putea fi prezise cu o săptămînă înainte de producere

30 oct. 2017,, 00:00   Societate
7424 0

Rocile care se află sub o presiune crescută înaintea unui cutremur transmit sunete joase pe care urechea umană nu le poate auzi, însă cu ajutorul acestui sunet poate fi prezis momentul în care un cutremur s-ar putea produce.

Cercetătorii au recreat forţa unui cutremur puternic în laborator şi au utilizat un tip de algoritmi pentru a selecta notele acustice produse de un viitor cutremur. Conform SCMP, sunetele sînt emise în mod obişnuit cu o săptămînă înainte ca un cutremur să lovească, aşadar descifrarea acestor sunete i-ar putea ajuta pe cercetători să prezică momentul în care ar putea lovi.

În prezent, cercetătorii pot calcula probabilitatea producerii unui cutremur într-o anumită zonă, însă nu pot prezice şi momentul în care se va produce, notează US Geological Survey. ''Oamenii au spus că nu pot fi prezise cutremurele . Alţii au încercat. Însă în prezent putem spune că putem prezice iminenţa unui cutremur în laborator. Înaintea producerii unui cutremur, rocile emit un anumit sunet, deoarece granulele de rocă se ciocnesc unele de altele. Sunetul este emis, în mod obişnuit, cu o săptămînă înainte de cutremur. Astfel putem avea la dispoziţie o săptămînă pentru a evacua oamenii şi pentru a preveni un dezastru,'' a declarat Colin Humphrey, profesor din cadrul Universităţii Cambridge şi unul dintre autorii lucrării.

În cadrul cercetării au fost simulate mai multe tipuri de cutremure prin intermediul blocurilor de oţel, a pistoanelor şi a sistemelor de algortimi în laboratorul Los Alamos din New Mexico, locul în care a fost produsă prima bombă nucleară.

Semnalele seismice generate în simulator au fost analizate de algoritmii care au identificat sunetele joase ale cutremurului, spune Humphreys. Semnalele acustice au fost detectate şi anterior de cercetători, însă au fost considerate sunete de fundal. Experimentul din Los Alamos va fi realizat şi în zona faliei San Andreas din California. Următoarea provocare este reprezentată de determinarea magnitudinii cutremurului, spune Humphreys.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?