Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Coreea de Nord poate arunca în aer un întreg vulcan (VIDEO)

26 oct. 2017,, 19:30   Externe
6314 0

Ruine ale caselor, străzi pustii și soarele, acoperit de cenușă.

Acest lucru se poate întîmpla nu în rezultatul unui război nuclear de pe Peninsula Coreeană, ci în consecința erupției Vulcanului Paektusan, situat la granița dintre Coreea de Nord și China. Ultima dată, cînd acesta a dat de știre, s-a întîmplat cu mai mult de o mie de ani în urmă, iar în anii următori, oamenii de știință se așteaptă la o nouă explozie puternică. În special, trezirea vulcanului poate fi provocată de testele nucleare continui efectuate Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC).

Erupția iminentă a vulcanului Paektusan (în China acesta este numit Vulcanul Changbaishan) continuă să le dea bătăi de cap oamenilor de știință din întreaga lume. Ca putere acesta cedează doar în fața supervulcanilor, care erup o dată la 100 mii de ani și sînt capabili să provoace schimbări climatice pe întreaga Planetă. Puterea Muntelui Sacru Coreean Paektu este ceva mai mică, dar poate depăși de zece ori puterea exploziilor celor mai mari bombe termonucleare, pe care le-a testat vreo dată omenirea. În ultimii două mii de ani, au avut loc doar patru astfel de erupții în întreaga lume, în curînd însă ar putea avea loc cea dea cincea erupție de proporții.

Potrivit datelor oamenilor de știință chinezi, de la începutul secolului XXI, în zona Paektusan au fost înregistrate, în mod regulat, cutremure mici. Marginile craterului vulcanului cresc treptat, se mărește temperatura și în izvoare termale din apropiere, dar și concentrația de heliu. Toți aceștia pot fi indici ai revenirii vulcanului în faza activă și ai erupției sale iminente. Vulcanologii consideră că la 10 kilometri sub munte se află un focar mare al magmei fierbinți, care se reînnoiește treptat de la focarele, aflate la nivelurile de mai jos și care mai devreme sau mai tîrziu vor izbucni la suprafață.

Explozia Vulcanului Paektusan ar putea fi foarte distructivă. Două miliarde de tone de apă din lacul Cheongzhi, format în crater, pot provoca inundații puternice, care ar umple pînă la refuz cele mai mari rîuri de la graniță: Amnokkan (Yaluqiang) și Tumangan (Tumyntsyan sau Tumannaia, acolo unde Rusia se află la granița cu RPDC). În plus, interacțiunea cu apa va duce la formarea unei cantități mult mai mari de cenușă, care poate eclipsa soarele pentru mai multe luni, declanșînd un efect similar cu iernile nucleare. În rezultat, temperatura medie din Asia de Nord-Est va scădea cu două grade.


Principala dispută dintre oamenii de știință este acum legată nu de faptul, dacă să se aștepte sau nu la erupția Vulcanului Paektusan, ci la cît de curînd se va întîmpla acest lucru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?