X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cînd BERD va aproba noua strategie pentru Moldova

26 oct. 2017,, 13:01   Economie
5504 1

Aprobarea noii strategii a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru Moldova în perioada 2017-2020 este preconizată pentru sfîrșitul lunii noiembrie, relatează NOI.

Acest anunț a fost făcut în cadrul unei întrevederi a președintelui Parlamentului Moldovei, Andrian Candu, cu o delegație a membrilor Consiliul director al BERD.

În cadrul discuțiilor părțile au abordat acțiunile întreprinse de autoritățile Moldovei pentru realizarea prevederilor Acordului de asociere al RM cu UE.

Andrian Candu a abordat pachetele legislative adoptate de Parlament pentru reformarea sistemului financiar-bancar, al justiției și luptei cu corupția, pentru asigurarea securității energetice și crearea condițiilor pentru un mediu de afaceri mai atractiv.

Potrivit membrilor Consiliului director al BERD, noua strategie pentru Moldova urmează să fie aprobată la sfîrșitul lunii noiembrie. Prioritățile ei se vor baza pe îmbunătățirea guvernării și creșterea rezistenței economiei prin deblocarea sectorului bancar și consolidarea securității energetice, precum și sporirea competitivității țării prin sprijinirea sectorului privat și acordarea suportului în modernizarea și reformarea sectorului public.


Noua strategie de cooperare prevede, de asemenea, promovarea economiei „verzi”, a unui mediu economic mai puțin nociv pentru ecologie.

Pînă în prezent BERD a finanțat în Moldova 116 proiecte în valoare de peste 1 miliard de euro. Actualul portofoliu al BERD în Moldova constituie 478 de milioane de euro, dintre care 69 la sută sînt alocați pentru infrastructură, 13 la sută – pentru sectorul energetic, 10 la sută – pentru industrie, comerț și agrobusiness, 8 la sută – pentru instituțiile financiare.

BERD face parte din top-5 cei mai mari parteneri de dezvoltare ai Moldovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?