Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Bananele ar putea dispărea, în curînd, de pe fața Pămîntului

26 oct. 2017,, 02:00   Ştiinţă şi IT
8161 0

O boală ciudată atacă plantațiile de banane din întreaga lume.

Cele mai populare banane din lume, de soiul "Cavendish", pot dispărea complet, din cauza dezvoltării bolii panameze - a unei ciuperci care pătrunde în rădăcina plantei și infestează fructul.

Boala s-a răspîndit deja pe plantațiile de banane din Asia, Australia și Africa. Semne de infectare au fost deja observate în Pakistan, Liban, Iordania, Oman, Mozambic și Queensland. America de Sud nu a fost încă afectată, dar experții prevăd că bananele vor fi infestate și acolo, în curînd.

În anii 1950, această boală a distrus deja populația de banane din America Centrală și de Sud. Acum experții consideră că boala se va întoarce din nou în America de Sud, unde sînt cultivate 82% din toate soiurile de banane.


Dacă ciuperca patogenă pătrunde în sol, ea rămîne infestată timp de mai multe decenii, potrivit studiului realizat de oamenii de știință de la Universitatea Wageningen din Olanda. Botanicii cred că boala e cauzată de tulpina Tropical Race 4 (TR4) și se află în Indonezia, unde a "dormitat" în sol, timp de 30 de ani.

Cel mai mare pericol această tulpină o reprezintă anume pentru bananele din soiul "Cavendish", rezistente la alte tulpini ale bolii panameze, dar extrem de sensibile la TR4. Oamenii de știință sfătuiesc studierea, cît mai curînd posibil, a noii tulpini și crearea unui mijloc de combatere a acesteia. În plus, experții consideră că este necesar să fie luate măsuri de carantină pentru o serie de plantații.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?