X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Numirea ministrului apărării este o mică victorie politică a PPEM, opinie

25 oct. 2017,, 08:50   Politică
5295 15

Numirea lui Eugen Sturza în funcția de ministru al apărării este o mică victorie politică a Partidului Popular European din Moldova.

Opinia a fost exprimată în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune, transmite IPN.

Comentatorul politic Victor Ciobanu este de părere că așa-zisa criză care s-a produs în jurul numirii ministrului apărării a însemnat o tentativă a președintelui Igor Dodon de a-și salva onoarea după ce a fost privat de toate pîrghiile din domeniul de organelor de forță. În opinia lui, experiența lui Eugen Sturza este mult prea mică avînd în vedere studiile și două posturi de consilier.

Analistul Corneliu Ciurea consideră că este vorba de subiecte de politică externă, de exemplu, chestiunea neutralității și colaborarea cu Alianța Nord-Atlantică. Potrivit lui, statele lumii sînt foarte atente la acest minister. „De exemplu, Igor Dodon a vrut să aibă la minister nu atît un militar, cît pe domnul Gaiciuc, care este un adept convins al neutralității pe viață și chiar dacă a fost ambasador la NATO, nu este un amic convins al acestei structuri militare”, spune Corneliu Ciurea. În opinia lui, numirea lui Eugen Sturza în funcția de ministru este o mică victorie politică din partea popular-europenilor, care în fond sînt favorabili cooperării cu NATO.

Ion Ranga, membrul Partidului Popular European din Moldova, susține că domeniul apărării este cel în care în ultimii 25 de ani s-a făcut cel mai puțin, iar Eugen Sturza vine cu expertiza și experiența necesară și știe exact ce are de făcut. „Noi vom începe cu amplificarea cooperării cu partenerii noștri internaționali: SUA, NATO, UE pentru că am văzut în ultimele luni că am pierdut cîteva oportunități”, spune Ion Ranga.

Eugen Sturza a fost învestit în funcția de ministrul al apărăii, marți, 24 octombrie, după semnarea decretului de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, care, pentru acest caz, a executat temporar interimatul funcției de șef de stat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?